OVU hranu trebalo bi da izbegavate ukoliko imate problema sa štitnom žlezdom!

Štitnjača ili štitna žlezda utiče na rad svih ostalih organa u telu. Zbog toga je bitno držati je u formi, ali svedoci smo toga da sve više ljudi, naročito žena, ima problema sa njom.

Štitna žlezda utiče na rad svih ostalih organa u telu, foto: Depositphotos
Štitna žlezda utiče na rad svih ostalih organa u telu, foto: Depositphotos
.

Najčešće bolesti štitnjače su hipertireoza ili ubrzani rad štitne žlezde, kada ona proizvodi previše hormona, ali i hipotireoza ili usporeni rad štitne žlezde, kada ona ne proizvodi dovoljno hormona. Kod oba stanja trebalo bi izbegavati određenu hranu, jer ona može nepovoljno da deluje na proizvodnju hormona štitnjače, piše Zadovoljna. hr.

Rad štitne žlezde može da se poremeti iz raznih razloga, a onda govorimo o stanju njenog ubrzanog ili usporenog rada.

Simptomi hipertireoze odnosno hipotireoze, mogu se ublažiti izbegavanjem određene hrane, ali pravilan izbor namirnica može da bude prilično individualan.

Zbog toga bi bilo dobro da se posavetujete s lekarom pre nego što neke od namirnica, koje ćemo navesti u nastavku teksta, izbacite iz ishrane.

U SLUČAJU HIPERTIREOZE IZBEGAVAJTE:

1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koji sadrže puno joda. Takođe, trebalo bi da izbegavate jodiranu so, jer ona sadrži znatno veće količine joda.

2. Punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano mleko koje se lakše vari.

3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranljivih stvari od celog zrna pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visok glikemijski indeks, pa može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete da poboljšate nivo hormona u telu, uključujući i hormone štitnjače.

Beli hleb, testeninu, peciva i žitne pahuljice, zamenite s namirnicama od celog zrna poput smeđeg pirinča, ječma, kinoe, itd.

4. Crveno meso, a umesto toga konzumirajte nemasno meso poput ćuretine, ali i ribu kao što su losos, tuna, haringa i skuša.

5. Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću probave mleka i mlečnih prerađevina.

Izbegavajte mlečne proizvode, ukoliko vas konstantno muče problemi s probavom, nadutost i osećaj umora posle konzumacije mleka, sira, sladoleda, jogurta, itd.

U SLUČAJU HIPOTIREOZE IZBEGAVAJTE:

1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično.

2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja, koje može da utiče na proizvodnju hormona štitnjače. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica, jer sadrže sojin lecitin, koji može da spreči proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbegavajte sojin sos.

3. Oprezno i s hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinisane namirnice koje sadrže gluten.

4. Brzu hranu, koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.

5. Breskve, kruške i jagode su voće koje bi trebalo da izbegavate ili da ga jedete umereno, kako biste povećali proizvodnju hormona u telu.

Izvor: Zadovoljna. hr