Zdravlje

Oko ovih stvari lekari ne mogu da se usaglase, a evo i zbog čega!

Evo nekih stvari koje se tiču zdravlja, a oko kojih lekari nemaju jedinstveno mišljenje.

10.03.2019. - 09:00h
Lekari daju različite dijagnze u zavisnosti od toga koje simptome su uspeli da sklope u svoju slagalicu
Lekari daju različite dijagnze u zavisnosti od toga koje simptome su uspeli da sklope u svoju slagalicufoto: Depositphotos

"Dijagnoza je najčešće zasnovana na tome koje sve simptome lekar može da 'spoji', odnosno poveže jedne sa drugim", kaže stručnjak za zdravlje Kejleb Beki.

"Zbog toga lekari nekad mogu da daju različite savete pacijentima, u zavisnosti od toga koje simptome su uspeli da sklope u svoju slagalicu", dodaje on.

Međutim, nije uvek reč samo o dijagnozi – lekari ne mogu da usaglase mišljenja ni o nekim drugim stvarima.

Propisivanje antibiotika

Već godinama slušamo kako se gotovo svuda u svetu antibiotici preterano koriste i da zbog toga preti opasnost od pojave superbakterija koje će biti otporne na antibiotike.

"Zato se preporučuje da se manji problemi ili prehlade tretiraju bez antibiotika, kako bi se sprečila otpornost na antibiotike", kaže farmaceut Džejson Rid. "Ipak, mnogi lekari svojim pacijentima propisuju antibiotike i onda kada ne moraju, dok se drugi drže tih preporuka i antibiotike propisuju samo kada moraju", dodaje.

Snižavanje holesterola

Dr Rid kaže da neki lekari propisuju lekove za snižavanje holesterola i onda kada to nije baš neophodno.

"Ako pacijent ima povišen nivo LDL holesterola, ali nema nikakve druge faktore rizika od srčanih bolesti, davanje ovih lekova možda i nije najbolja opcija", tvrdi farmaceut.

Operacija krajnika

Kada je reč o operaciji krajnika kod odraslih ljudi, lekari tu nisu baš sasvim saglasni.

"Postoji više mišljenja među lekarima kada je reč o uklanjanju krajnika kod odraslih. Broj takvih operacija je znatno smanjen nakon sedamdesetih godina prošlog veka, a to je uglavnom zbog straha od infekcije nakon operacije. Ako imate infekciju krajnika, doktori neće uvek usaglasiti mišljenja da li operacija krajnika neophodan rizik", tvrdi Beki.

Hodanje i trčanje bez obuće

Ne tiču se sve neusaglašenosti među doktorima ozbiljnih zdravstvenih pitanja – nekad je reč i o svakodnevnim aktivnostima.

"Jedna od tema o kojoj lekari za stopala nikako ne mogu da se saglase jeste da li je hodanje, trčanje ili vežbanje bez obuće dobro za zdravlje stopala", kaže pedijatar Velimir Petkov.

"Neki smatraju da je to prirodno i da pomaže da postignete optimalne rezultate, pa to i preporučuju. Drugi smatraju da je našim stopalima potrebna podrška i zaštita, posebno kada je reč o aktivnostima koje imaju repetitivni uticaj, odnosno ponavljaju se", objašnjava on.

Lečenje gripa

"Neki lekari smatraju da antiviralni lekovi kojima se leči grip nisu potrebni i da treba pustiti ljudsko telo da se samo izbori", kaže dr Dženet Nešajvat.

Ipak, grip je postao ozbiljna bolest, ističe dr Nešajvat, tako da je lečenje veoma važno. U svakom slučaju, trebalo bi da odete kod lekara ako imate neke simptome gripa.

Uzimanje vitamina

Da li su vam potrebni vitamini i suplementi tema je o kojoj lekari ne mogu da usaglase mišljenja. Neki ih vide kao super pomoć zdravlju, drugi ih smatraju potpuno irelevantnim ukoliko se zdravo hranite.

"Mislim da doktori često imaju suprotna mišljenja o ovoj temi", kaže dr Arijel Levitan. Ona ističe da neki lekari smatraju da su vitamini bespotrebni, drugi, posebno naturopatski lekari, preporučuju pacijentima suplemente, a treći, zarad jednostavnosti, predlažu multivitamine.

"Mislim da je svakako najbolje da uzimate suplemente i vitamine koje vam preporuči doktor u zavisnosti od konkretno vašeg zdravstvenog stanja", smatra dr Levitan.

Nema razloga da ne verujete stručnom mišljenju lekara, ali je dobro i da budete svesni da čak i u polju medicine nije sve crno ili belo i da i tu postoje različita mišljenja.

Izvor: Mondo