Simptome menopauze možete osetiti i 10 godina pre nego što u nju uđete

Menopauza je prirodno stanje u životu svake žene i obično se javlja oko pedesete godine. Međutim, simptomi mogu da se jave i mnogo ranije, tokom faze koja se zove perimenopauza.

Pre menopauze, sve žene prolaze kroz fazu perimenopauze, foto: Depositphotos
Pre menopauze, sve žene prolaze kroz fazu perimenopauze, foto: Depositphotos
.

Reč je o vremenskom periodu koji počinje kada žena primeti neredovan mentrualni ciklus, a javlja se između 30-ih i 40-ih godina. To bi značilo da menopauza može početi i 10 godina pre regularnog perioda.

Za menopauzu je karakteristično da se smanjuje nivo estrogena, a menstruacije postaju neredovne.

Tek nakon što je prošlo 12 meseci bez menstruacije, zvanično ste u menopauzi sve do tada ste u periodu perimenopauze.

Period perimenopauze može da traje i do nekoliko godina, a kod nekih žena čak i 10.

Simptomi perimenopauze

Pored nepravilnosti u ciklusu, perimenopauzu prati čitav niz drugih simptoma, koji su slični onima koje većina žena obično povezuje s menopauzom.

Između ostalog, žena počinje naglo da se znoji i oseća toplotu zbog poremećaja hormona. Takođe, karakteristična je i promena raspoloženja, pa žene postaju ​​razdražljive, teskobne i depresivne, a javljaju se i suvoća vagine i nesanica.

- U jednom naučnom istraživanju 15 do 25 odsto žena je reklo da je u perimenopauzi osetilo simptome depresije - rekla je ginekolog Nanete Santoro.

- Ako je vaša majka imala ranu menopauzu, a vaš način života je sličan njenom, vrlo je verovatno da ćete proći kroz vrlo sličan scenario - rekla je ginekolog Alisa Dvek.

Kako se nositi sa simptomima?

Perimenopauza i menopauza mogu imati veliki uticaj na vaš život, ali dosta vam može pomoći otvoren i iskren razgovor s lekarom o mogućnostima lečenja.

Za početak, možda je dobro da promenite načina života i da više vežbate. Ako pušite trebalo bi da prestanete, a moraćete da izbegavate i alkohol, posebno crno vino i kofein. Čuvajte se stresa.

Izvor: Klix.ba