Magični kakao: Smanjuje stres, čuva kožu, sprečava demenciju...

Kakao se uglavnom konzumira zbog opojnog mirisa i ukusa, ali većina nas ne razmišlja o njegovim drugim, pravim vrednostima.

Smanjuje stres, čuva kožu, sprečava demenciju..., foto: Depositphotos
Smanjuje stres, čuva kožu, sprečava demenciju..., foto: Depositphotos
.

Zahvaljujući obilju različitih sastojaka, ispostavilo se da je delotvoran na više polja. Poznat je kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, kao i od mnogih vrsta kancera. Takođe, odličan je izvor gvožđa!

Prijatelj kože i krvnih sudova

Flavonoli, podgrupa flavonoida, posebno su zanimljivi savremenoj medicini. Istraživanja pokazuju da se kod ispitanika koji su pili kakao s visokim nivoom flavonola značajno smanjio krvni pritisak i za 47 odsto poboljšala funkcija krvnih sudova.

Istraživanja govore i da su izuzetno delotvorni za očuvanje zdrave kože. Redovnim konzumiranjem kakaoa povećava se otpornost kože na štetno UV zračenje, čime se odlaže pojava iritacije i crvenila, bora i pigmentacije. Holandski i nemački naučnici su u tromesečnom istraživanju dokazali da je koža žena koje su svakodnevno ispijale šolju vrućeg kakaoa postala nežnija, hidriranija i manje osetljiva na delovanje sunca.

Super hrana

Američka asocijacija za unapređenje nauke tvrdi da redovno ispijanje kakaoa bistri mozak. Flavonoidi u ovom napitku ubrzavaju cirkulaciju, dopremanje kiseonika do mozga se ubrzava, a to sprečava demenciju.

Naučnici su svrstali kakao u takozvanu super hranu, a to znači da je on u rangu nara, akai i godži bobica, a takođe tvrde da ima tri puta jače dejstvo na zdravlje od zelenog i crnog čaja.

Dokazano je i da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Zato, kakao prah treba konzumirati bez ikakve griže savesti.

Greje zimi

Vruć kakao na niskim temperaturama vruć može da nam zagreje i opusti promrzlo telo, budi nostalgiju i vraća nas u detinjstvo. Spremite šoljicu kakaoa za sebe i one koje volite, pa u krevet! Ili, u novi radni dan.

Kakao:

– Reguliše nivo šećera i holesterola

– Podstiče pamćenje i pospešuje koncentraciju

– Smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara

– Usporava proces starenja

– Omekšava kožu

– Snažan je afrodizijak i antioksidans

Izvor: Cafe.ba