Želite brzo da smršate? Navalite na ovih 5 namirnica i gledajte kako se kilogrami tope!

Dijete i mršavljenje ne temelje se samo na brojkama. Nutricionisti ističu da su upravo određene kalorične namirnice dobre za pravilan gubitak kilograma. Predstavljamo vam pet namirnica koje su bogate hranljivim materijama poput vlakana, masti i proteina, a mogu vam pomoći i da ostvarite vitku liniju.

uz odabir pravih namirnica, mršavljenje će biti znatno lakše!, foto: Depositphotos
uz odabir pravih namirnica, mršavljenje će biti znatno lakše!, foto: Depositphotos
.

Avokado

Ovo voće je puno kalijuma, minerala koji pomaže sa nadimanjem, a takođe je bogato i nezasićenim masnim kiselinama. Hranljiva vlakna pomažu vam da se što duže osećate sitim. Avokado možete da pojedete ujutru uz jaja i kafu.

Žumance

Žumanca su puna hranljivih materija kao što su vitamini A, K2 i B kompleksa. Ovi vitamini jačaju rad metabolizma i tiroidne žlezde koji su bitni za mršavljenje. No, vitamine i minerale sadrže i belanca, pa zašto ne biste svako jutro započeli jajima?

Punomasni mlečni proizvodi

Često u dijetama piše kako bi trebalo da jedemo mlečne proizvode s malo masti, ili bez, ali to nam neće u potpunosti pomoći da izgubimo kilograme.

Punomasno mleko sadrži lineolinsku kiselinu koja poboljšava gubitak kilograma. Takođe, masti iz tih mlečnih proizvoda vas duže vreme čine sitim. To znači da ćete imati slabiji poriv za grickalicama i međuobrocima do idućeg većeg obroka. Te proizvode uvek možete mešati s voćem i orašastim plodovima za bolji i bogatiji ukus.

Orašasti plodovi

Ukoliko želite sa smršate jedite orašaste plodove kao grickalice, odnosno međuobrok. Orašasti plodovi bogati su proteinima, vlaknima i nezasićenim mastima, koji će vas duže držati sitim i zadovoljnim. Važno je da ih jedete u odgovarajaćim količinama kako biste bolje smršali.

Nemojte ih jesti direktno iz pakovanja, već napravite sebi porcije kako biste uneli prave količine.

Maslinovo ulje

Mediteranska dijeta je najbolji izbor za pravilnu i zdravu ishranu. Zato ne čudi da stručnjaci preporučuju maslinovo ulje, kao glavnu namirnicu ove dijete. Ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, kao što su omega-3 i omega-6 koje smiruju upale, a te upale su često razlog gojenja.

Izvor: Ordinacija.hr