Imate dijabetes, a žudite za slatkišima? Isprobajte ove trikove

Većina ljudi voli da jede slatko, a iako je šećer prilično loš za zdravlje to ne znači da u potpunosti moramo da ga izbacimo iz svog života.

.

Za ljude koji boluju od dijabetesa najčešće se misli da ne smeju da jedu slatko, ali to nije u potpunosti tačno. Iako osobe s dijabetesom moraju da se pridržavaju određenog režima kad je ishrana u pitanju, zbog čega im nisu dozvoljene sve namirnice, postoje određene poslastice koje ipak smeju da konzumiraju u umerenim količinama.

Pronalaženje ukusnog deserta dijabetičarima ponekad predstavlja pravi izazov, a lekari najčešće savetuju bolesnicima da u potpunosti izbegavaju šećer i ugljene hidrate. No, uz samo male promene prehrambenih navika i oni koji imaju šećernu bolest mogu da uživaju u desertu.

Ukoliko imate neopisivu želju za slatkišima, ali ne smete da im se predate zbog dijabetesa ili zbog posebnog režima ishrane, otkrivamo vam nekoliko odličnih načina da ipak zadovoljite tu potrebu.

Jedite manje porcije

Kad su u pitanju deserti, ograničite svoje porcije. Ljudi s dijabetesom ne moraju u potpunosti da preskočei desert, ali mogu da se odluče za manju porciju. Na primer, ako jedete van kuće, zamolite konobara da vam donese manju porciju ili podelite desert s prijateljicom. Kad pripremate kolače kod kuće, isecite ih na što manje komade kako biste izbegli prejedanje.

Izbegavajte ugljene hidrate

Ako vam se baš jako jede nešto slatko, onda probajte da iz svog glavnog obroka izbacite namirnice koje sadrže ugljene hidrate, kako biste umesto toga kasnije sebi priuštili desert. Na taj način ćete izbeći preveliki porast nivoa šećera u krvi. Ovo je trik koji možete koristiti povremeno jer ipak su ugljeni hidrati u namirnicama hranljiviji od bilo kakvih poslastica. 

Sami sebi napravite desert

Umesto da kupujete slatkiše, radije sami sebi napravite deset jer ćete na taj način tačno znati koliko šećera sadrži vaša poslastica. Na taj način možete pažljivije da birate sastojke koje ćete stavljati u desert, pa umesto klasičnog šećera možete da koristite neku zdraviju alternativu ili umesto belog brašna da koristite integralno. Uostalom, kupljeni slatkiši najčešće sadrže puno šećera i ostale nezdrave dodatke pa ih je bolje izbegavati.

Jedite crnu čokoladu

Prava tamna čokolada s velikim procentom kakaa vrlo je zdrava, a može pozitivno da utiče i na nivo šećera u krvi, pokazala su istraživanja. Ipak, prilikom kupovine crne čokolade obratite pažnju na sastav i količinu šećera koje sadrži. Jedite crnu čokoladu u umerenim količinama, a s obzirom na to da je vrlo bogatog ukusa pomoći će vam da zadovoljite svoju želju za slatkim.

Odaberite voće i voćne salate

Voće sadrži mnogo šećera, ali i raznih nutrijenata uključujući vitamine i vlakna. Kad poželite nešto slatko, umesto slatkiša pojedite voće poput jabuke ili banane. Što se tiče voćnih salata, ljudi koji boluju od dijabetesa trebalo bi uvek da biraju sveže, smrznuto ili pak konzervirano voće umesto onog zaslađenog raznim sirupima.

Isprobajte pudinge i želee bez šećera

Želei i pudinzi vrlo su popularni deserti, ali za razliku od voća nemaju nikakvu nutritivnu vrednost. Uprkos tome, ako vam se jede nekakav desert možete sebi da priuštite puding ili žele bez šećera.

Koristite veštačke zaslađivače umesto šećera

Iako neki ljudi veruju da veštački zaslađivači nisu dobri za zdravlje, istraživanja su potvrdila drugačije, pa ih povremeno možete koristiti ukoliko želite da zasladite svoj desert.

Zdravi recepti

Ukoliko želite da napravite brzinski desert, pospite smrznuto voće veštačkim zaslađivačem. Za voćnu salatu možete da pomešate seckano voće, malo meda, seckane orahe i kašiku soka od narandže. Mnogi drugi recepti za zdrave deserte poput raznih varijanti čija pudinga dostupni su na internetu, pa ih svakako potražite.

Još nekoliko saveta

Osobe s dijabetesom svakako treba da slede uputstva svog lekara, a ovo su neki od opštih saveta za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi:

- jedite zdrave masnoće (orašasti plodovi, maslinovo ulje, avokado)

- jedite zdrave proteine (živina, riba, pasulj)

- jedite povrće koje ne sadrži skrob (kelj, šargarepa, zelena salata)

- birajte složenije ugljene hidrate (integralni hleb, kokice, smeđi pirinač)

- izbegavajte jednostavne ugljene hidrate (beli pirinač, beli hleb, šećer)

- kad jedete voće (u umerenim količinama), ograničite unos ugljenih hidrata za taj dan

- izbegavajte slatke sokove

Osim pravilne i balansirane ishrane, vrlo je važno da imate aktivan način života i da učestvujete u različitim fizičkim aktivnostima.

Izvor: Žena.hr