Ovo su pokazatelji da unosite više proteina nego što bi trebalo

Proteini su ključni za stimulisanje metabolizma i pomažu u razvoju mišića, a ako ih unosite previše, primetićete određene znakove.

.

Proteini igraju važnu ulogu u mršavljenju, a upravo je to razlog zbog kog ljudi biraju dijete sa mnogo proteina i malo ugljenih hidrata. Takve dijete daju dobre rezultate ako se ispravno primenjuju, ali takva ishrana može da rezultira i unošenjem previše proteina u organizam. Za zdrave osobe se preporučuje unos 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine. Ovaj procenat unosa proteina varira u odnosu na uzrast i povećava se kako osoba stari, ali preteran unos proteina može da izazove probleme sa zdravljem.

Ako primetite povećanje telesne težine bez razloga, proverite koliko unosite proteina. Moguće je da dobijete na težini i kad izbegavate brzu hranu i slatkiše, a uzrok mogu da budu proteini koji takođe sadrže kalorije.

Konzumiranje hrane bogate proteinima zahteva unos mnogo vode. Previše proteina može da uzrokuje dehidrataciju, a možete da imate i potrebu i za češćim uriniranjem. Povećanje nivoa holesterola može da bude povezano s prevelikom količinom proteina u organizmu, a zbog toga možete da se osećate umorno i bezvoljno.

Unos previše proteina može da rezultira konstipacijom. Kada jedete previše hrane bogate proteinima, organizam dobija manje vlakana. Svi znamo da za su za dobro varenje potrebna vlakna, tako da, ako je ovo vaš slučaj, promenite ishranu.

Izvor: wall.hr