Čokolada - Čaroban slatkiš i magični LEK protiv KAŠLJA!

Čokoladu vole svi, no obično na nju gledamo kao na slatkiš, a zapravo je - lek! Naime, kada nas muči kašalj, mnogi od nas će posegnuti za sirupom, ali sve je više medicinskih saznanja koja prednost daju čokoladi.

.

Profesor Alin Moris, šef katedre za kardiovaskuarlne i bolesti disajnog sistema pri Univerzitetu Hal i osnivač Međunarodng društva za proučavanje kašlja, tvrdi da čokolada ublažava kašalj i disajne probleme.

Svoju tvrdnju temelji na istraživanju u kojem su učestvovale 163 osobe. Ljudi koji su za vreme prehlade uzimali čokoladu a ne sirup, potvrdili su da su im kašalj i disajni problemi brže nestali, nego kod onih koji su tegobe ublažavali tradicionalnim pristupom. Odnosno, poboljšanje su osetili za dva dana.

Čokolada, kao i tinktura od meda i limuna ili slatki sirup protiv kašlja, stvara sluz koja oblaže grlo i sprečava iritaciju i nastanak kašlja. Ipak, to nije jedina dobrobit čokolade kada govorimo o tegobama vezanim za prehladu.

Ono što je bitnije, naglašava Moris, je teobromin koji se nalazi u čokoladi, a reč je o alkaloidu iz kakaa koji ima jača svojstva od kodeina - sastojka koji se tradicionalno koristi u lekovima portiv kašlja.

Stoga, idući put kad vas uhvati kašalj, posegnite za štanglom čokolade. Osim što ćete zasladiti život, olakšaćete i tegobe tipične za hladnije doba godine, prenosi Metro portal.