Zdravlje

Lovor protiv bolova u grlu i kašlja

Lovorov list je izuzetno moćan prirodan lek. Naročito se koristi tokom zime, jer podstiče dobro raspoloženje, reguliše probavu i smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Kada se koristi kao začin lovorov list uspešno smanjuje nadimanje, štiti sluzokožu želuca, podstiče apetit i izlučivanje probavnih sokova.

24.01.2019. - 11:04h

Prema brojnim istraživanjima, lovorov list pokazuje izuzetna antigljivična i antibakterijska svojstva. Osim toga, listovi lovora mogu da podstaknu redovnu i normalnu menstruaciju, kao što pomažu i u ublažavanju menstrualnih bolova.

U lekovite svrhe koristi se i ulje lovora. Najefikasnije je kod jakih bolova usled grčenja mišića. Podstiče cirkulaciju, na taj način štiteći organizam od virusnih infekcija i gripa. Uz to, ublažava glavobolju i smiruje upaljene vene.

Ipak, u narodnoj medicini najpoznatija je primena lovorovog lista za lečenje disajnih tegoba. Čaj i sirup od lovorovog lista uspešno umiruju jak kašalj i bolove u grlu, dok obloge pomažu u slučaju bronhitisa.

 

Čaj

Za pripremu čaja jedan list sušenog, usitnjenog lovora prelijte šoljom ključale vode. Šolju poklopite i posle pola sata procedite. Pijte jednu do dve šolje dnevno, pre jela.

 

Sirup

Za pripremu sirupa potrebno vam je osam listova suvog lovora, 2,5 dl vode, šest kašika meda i sok jednog limuna.

Prokuvajte vodu, pa dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte 10 minuta. Procedite, dodajte med i kada se prohladi limunov sok. Uzimajte jednu do tri kašičice dnevno.

 

Obloge

U litru vode prokuvajte šaku suvih listova lovora. Obloge umačite u mlaku vodu i privijajte na pluća.

Izvor: novosti