Sirup od smokve: Napravite sami lek za smirivanje kašlja

Neprijatni kašalj vrlo je čest u ovo doba godine, ali postoji lek koji se krije u vašem domu. Otkrivamo vam kako da napravite odličan sirup protiv kašlja od suvih smokava.

.

Sirup protiv kašlja možete napraviti sami i to po starom, ali i te kako delotvornom receptu. Sve što vam je potrebno su suve smokve i šećer.

Sastojci:

- šolja smokava

- šolja šećera

- jedna do dvije šolje vode

Postupak:

1. Suve smokve zajedno sa šećerom stavite u lonac i dodajte vode, ali samo toliko da prekrije sve sastojke.

2. Mešavinu kuvajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi, a smesa ne postane gusta masa poput sirupa. Izvadite smokve, a sirup pretočite u šoljicu.

3. Pijuckajte ga u malim gutljajima tokom celog dana i vaš problem s kašljem će postepeno nestati. I smokve se mogu iskoristiti i to protiv bolova u grudima, pa ih možete pojesti dok su još mlake.

4. Za sve one koji ne smeju da jedu šećer postoji i jednostavniji recept. Zakuvajte litar vode i dodajte šest većih suvih smokvi. Kuvajte ih oko četiri minuta i onda ih izvadite iz vode.

ANTIBIOTSKI POMAGAČ

Dobijeni napitak takođe je vrlo koristan i zdrav, jer je bogat gvožđem, kalijumom i kalcijumom kao i antibiotskom stvari koja nastaje pri sušenju, a oslobađa se pri kuvanju.

Ostavite da se ohladi i pijte ga takođe u malim gutljajima tokom celog dana.

Podignite energiju i dajte vašem organizmu snagu i ovim ukusnim napitkom od voća.

Oljuštite dva kivija i jednu narandžu i narežite ih na komadiće.

Voće izmiksajte štapnim mikserom (ili u blenderu) dok ne dobijete gustu kašastu masu, a na kraju dodajte kašiku meda. Ovaj ukusni napitak je prava energetska bomba koja će vam dati snagu, ali i potrebne vitamine i minerale.

Izvor: Zadovoljna.hr