Ginekolozi napravili listu od 11 ključnih simptoma koji upućuju na trudnoću

Ginekolozi su napravili listu od 11 ključnih simptoma koji ukazuju na to da ste možda trudni. Ukoliko imate neke od sledećih simptoma, trebalo bi da se javite lekaru, kako biste bili potpuno sigurni.

.

Svaka žena koja pokušava da zatrudni zna da su dve nedelje između ovulacije i prvog dana menstrualnog perioda, dug vremenski period kako bi se sačekala potvrda trudnoće, piše "Medical News Today".

Naime, žene mogu da dožive simptome trudnoće ubrzo nakon što dođe do implantiranja jajne ćelije u materici, što se dešava između 8. i 14. dana nakon ovulacije. Do osme sedmice od začeća, oko 90 odsto žena će doživeti simptome trudnoće.

Znaci koji upućuju na trudnoću i predmenstrualni simptomi su vrlo često slični i nejasna je granica između njih, što ostavlja mnoge žene u dilemi. Osim toga, važno je istaći da nisu sve žene doživele tipične simptome trudnoće. Ukoliko sumnjate da ste trudni, važno je da što pre počnete da praktikujete zdrav način života i da porazgovarate sa svojim lekarom.

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je jedan od ranih znakova trudnoće, ali takođe treba naglasiti da blago krvarenje u ovom periodu može biti normalno.

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina je vrlo čest simptom kod žena u ranoj fazi trudnoće. Međutim, neke žene nisu imale mučninu, a druge su imale intenzivne tegobe. Mučnina može početi već od pete sedmice trudnoće, ali je najčešća u osmoj.

Promene na dojkama

Promene na dojkama, naročito tokom prve trudnoće, mogu poslužiti kao rani pokazatelj trudnoće. Dolazi do povećanja tkiva dojke, što je svojevrsna priprema tela za proizvodnju mleka. Vene na grudima postaju vidljivije, a bradavice postaju tamnije. Grudi i bradavice takođe mogu da postanu bolne i osetljive na dodir.

Učestalo mokrenje

Često uriniranje počinje da se javlja u ranoj trudnoći. Uzrokovano je rastom ploda, kao i hormonskim promenama koje povećavaju cirkulaciju krvi u regiji karlice. Mnoge žene doživljavaju recidiv ovog simptoma i tokom drugog tromesečja. Ako mokrenje postane bolno ili ako mislite da imate infekciju urinarnog trakta, obratite se lekaru.

Umor

Umor, vrtoglavica i mučnina su uobičajeni rani znaci trudnoće. Tokom rane trudnoće normalno je da se osećate umorno, a žene koje su trudne treba da imaju redovan san, da jedu zdravu hranu i da nastave redovno da vežbaju.

Grčevi

Grčevi u trudnoći su vrlo slični onim koji se javljaju tokom menstruacije. Blago grčenje u regiji abdomena bez krvarenja je normalno u prvom tromesečju i rezultat je širenja materice. Ipak, ako ste u poodmakloj trudnoći i ako doživljavate intenzivne grčeve ili vaginalno krvarenje, potražite medicinsku pomoć.

Zapušenost nosa

Iako ne deluje kao ozbiljan simptom, zapušenost nosa je često previđeni rani simptom trudnoće. Kako se snabdevanje krvlju povećava, blago oticanje nazalnih prolaza može dovesti do zapušenja nosa.

Afinitet i averzija prema hrani

U trudnoći zna da dođe do povećanog apetita, ali takođe može da dođe i do potpune averzije prema nekim namirnicama. Trudnica treba sama da napravi procenu šta joj se sviđa i te namirnice treba da jede.

Promene raspoloženja

Nenadne promene raspoloženja mogu biti povezane s hormonalnim promenama, umorom i stresom u ranoj trudnoći. Normalno je da se kod trudnice javlja emocionalna osetljivost i da se osete nagle fluktuacije raspoloženja. Ako promene raspoloženja ometaju vaš svakodnevni život i odnose, potražite stručnu pomoć.

Osetljivost na svetlo

Jedna od čudnijih pojava kada je reč o trudnoći je svakako i osetljivost na svetlo.

Glavobolje

Isto tako, glavobolje su vrlo česte u trudnoći.

Izvor: Klix.ba