Harmonija treninga i ishrane

Praznično doba je gotovo. Neophodno je što pre nadoknaditi izgubljeno vreme za treninge. Ali, propušteni treninzi nisu najveći problem, već ono što se radilo u periodu neaktivnosti.

.

Pored toga što ste bili neaktivni, konzumirali ste i veliku količinu hrane koja je ujedno i takva da ne ide u korist održavanju linije već narušavanju vašeg telesnog statusa. To naravno ne važi za one koji su bili aktivni i i koji su ostali imuni na ‚‚zimske čarolije‚‚.

Međutim, fizička neaktivnost u toku praznika nije glavni razlog za nastanak viška kilograma. Ako redovan vežbač napravi pauzu u trajanju od desetak dana, neće se ništa bitno desiti sa njegovom težinom niti sa njegovom kondicijom. Naprotiv, to je i dobar period kada treba napraviti pauzu za potpuni psiho-fizički oporavak. Krivac se krije u vašoj kuhinji. Zato je neophodno ići logikom da se trbušnjaci prave u kuhinji, a ne u teretani. Ne može se nikad reći da je ishrana 50% i trening 50%, jer se u tom slučaju govori o podeli ova dva faktora.

Trening  i adekvatna ishrana su nerazdvojivi  faktori ukoliko zaista želite pravi i efikasni rezultat.

Ako vodite računa samo o ishrani, a niste fizički aktivni, možete izgledati vitko, možete biti zdraviji i osećati se prijatno. Ono što ne možete je da se ne zadišete kada se popnete na treći sprat zgrade, da podignete neki teži predmet bez posledica i ne možete izgledati zategnuto i mišićavo, (u zavisnosti od toga šta ko više voli).

Ako ste fizički aktivni, a pri tom ne vodite zdravu  i redovnu ishranu, možete imati solidnu kondiciju,  možete biti snažni, ali nikada ne možete u toj meri tako i izgledati. Vaš mišić je oblikovan i jak, ali zbog loše ishrane ne može doći do izražaja zbog masnih naslaga koje ga okružuju.

Iz ovoga se može izvući da su faktori ishrane i treninga jedna celina i jedno bez drugog ne funkcionišu, ako je cilj kompletan proizvod zdravog tela. 

Marko Marinković je personalni trener i koliko imate pitanje za njega pišite na pitajtefitnestrenera@prva.rs