Zdravlje

Pušenje ometa normalan san!

Dok su učesnici u studiji, pušači, pokušavali uz pomoć tableta ili različitih vežbi da obezbede sebi noć kvalitetnog sna, istraživači sugerišu da je jedini način za rešenje ovog problema prestanak pušenja.
12.01.2014. - 11:49h

Naučnici tvrde da pušenje ometa normalan i kvalitetan san, što bi moglo da vodi u depresiji ili anksioznost, upozoravaju.

Prilikom sprovođenja studije utvrđeno je da duvan ometa normalno funkcionisanje biološkog sata u plućima i mozgu.

To za rezultat ima nedovoljno sna, a samim tim i usporavanje kognitivnih funkcija, poremećaje raspoloženja, depresiju.

"Ova studija je otkrila da duvanski dim ujedno negativno utiče na plućne, ali i neurofiziološke funkcije", rekao je dr Irfan Raman sa Univerziteta u Ročesteru Medicinskog centra u Njujorku.

Dr Raman i njegove kolege slažu se da tim da duvanski dim ometa funkcionisanje biološkog sata u plućima tako što izaziva razna zapaljenja i umanjuje moždanu aktivnost.

Oni su otkrili da čak i pušenje u kratkom vremenskom periodu smanjuje nivo molekula poznatog kao sirtuin 1, što je uticalo i na nivo proteina koji kontroliše biološki sat kod miševa na kojima je sproveden eksperiment.

Slično smanjenje molekula i proteina otkriveno je i plućnom tkivu ljudi koji puše.

Ipak, istraživači naglašavaju da je ovakvo otkriće važno pre svega zbog daljeg istraživanja kako otkloniti problem nedostatka sna kod pušača i poboljšati njihove plućne i moždane funkcije.