Šest načina da sami sebi olakšate muke sa hemoroidima

Starenje ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Među najgorima su hemoroidi. Otečene krvne vene na donjem delu rektuma i anusu mogu pretvoriti odlazak u toalet vrlo bolno iskustvo.

.

Klasični simptomi su rektalna bol, svrab, krvarenje, otežano vršenje nužde. Iako su retko opasni, mogu jako otežavati život. Razlikujemo dve vrsta hemoroida – spoljašnje i unutrašnje. Unutrašnji se nalaze unutar anusa ili rektuma, dok se spoljašnji nalaze obično uz otvor anusa, a stolica može uzrokovati bol i krvarenje. Ali, neke jednostavne mere možete preduzeti sami, a one će vam itekako olakšati i pomoći. Doktorka Džekulin Vulf, gastroenterolškinja i izvanredna profesorka medicine na "Beth Israel Deaconess Medical Center", Harvard, otkriva delotvorne korake koje možete preduzeti, a kad je vreme - potražite stručnu pomoć.

Držite se vlakana

'Najvažnije je da u ishranu dodate vlakna', kaže dr. Vulf. To je najbolje učiniti putem hrane, ali neki smatraju da treba uzimati i dodatke ishrani na bazi vlakana kako biste uneli od 20 do 30 grama na dan.

Podmazivanje

Za doručak ili ručak pojedite kašiku mineralnog ulja koju ćete dodati u kašicu od jabuke ili jogurt. Tako ćete omogućiti da stolica lakše izađe. Ali nemojte to činiti kroz duži period, upozorava dr. Vulf (ako to činite, na donji veš stavite uložak u slučaju da dođe do curenja ulja).

Ne odgađajte

Kad osetite potrebu, odmah otiđite u toalet, nemojte čekati 'prikladno' vreme. Zadržavanje stolice može pogoršati zatvor, što pogoršava problem sa hemoroidima.

Povišen položaj

Dok sedite na WC-u, noge držite na povišenom mestu. Tako ćete promeniti položaj rektuma, što će olakšati izlazak stolice.

Lekovi

Na tržištu su dostupne tablete i umirujuće kreme koje možete nabaviti bez lekarskog recepta. Ako ne deluju, savetujte se sa doktorom o lekovima na recept.

Kupke

Ne podcenjujte olakšanje koje nude sedeće kupke. Korišćenjem bazena koji se montira na WC-dasku (možete i kadu napuniti vodom do nivoa kukova) namočite upaljeno područje u toplu vodu 15-ak minuta, dva do tri puta dnevno.

Da li je vreme za uklanjanje hemoroida?

Ako su hemoroidi i dalje prisutni, bez obzira na sve korake koje ste preduzeli, ili ako počnu jače da krvare, ometaju stolicu ili vam na bilo koji način otežavaju život, posavetujte se sa doktorom oko mogućih medicinskih postupaka.