Hitno izbacite ove namirnice iz ishrane!

Iako nam je so neophodna, velike količine mogu naročito da budu opasne za starije od 51 godinu, kao i one sa povišenim pritiskom, dijabetesom i bolestima bubrega.

.

Jasno je da čips i razni krekeri koje grickamo imaju previše soli, ali ima i onih obroka i napitaka koje kriju velike količine natrijuma, a čest je slučaj sa žitaričnim pahuljicama za koje je uvaženo mišljenje da su zdrave. Koliko su zaista zdrave govori podatak da se u jednom tanjiru može naći oko 212 mg natrijuma, pa tako i slatki obrok sadrži veliku količinu soli.

Za očuvanje zdravlja nužna je i so koliko god joj se pripisivalo da je nezdrava, ali danas se u industrijski prerađenu hranu ovaj začin dodaje neumereno da bi se poboljšao ukus ili usporilo propadanje hrane. Previše soli podiže rizik od srčanog i moždanog udara, a vodi i ka smrti povezanoj s drugim komplikacijama srca. U zapadnim zemljama gotovo svakodnevno u organizam se unese oko 3 300 mg natrijuma što je za čak 1000 mg više od preporučenog.

Te količine naročito su opasne za starije od 51 godine, kao i one s povišenim pritiskom, dijabetesom i bolestima bubrega.

Hleb

Ako tokom dana pojedemo velike količine hleba, a natrijum se time nakuplja. U zavisnosti o vrsti hleba jedno parče može posedovati od 100 pa čak i do više od 200 mg natrijuma. Američki centar za kontrolu bolesti CDC izveštava da putem hleba dobijemo više od sedam posto dnevnog unosa soli, a i slatka peciva sadrže puno soli, konkretno od 180 do 250 mg.

Konzervisano povrće

U nedostatku vremena mnogi često posežu za ovom vrstom povrća, a to je vrlo loš izbor radi količine soli koja se nalazi u konzervama. Jedna šoljica ovog povrća može sadržati od 240 do 800 mg natrijuma. Ako baš morate da jedete konzervisano pre konzumacije dobro ga isperite, a bolja opcija je konzumacija svežeg ili smrznutog povrća.

Sosevi

Jedna kašika kečapa sadrži 167 mg natrijuma, a to je sedam posto preporučenog dnevnog unosa. Ali retko ko može pojesti samo jednu kašiku sosa, a to znači da se u organizam unese znatno više soli od preporučenog. Još je gora situacija s ljutim umacima, a sreća u nesreći je što ih se ne može pojesti puno.

Konzervisan paradajz i sok od paradajza

Domaći kuvani paradajz u mnogim kuhinjama već je dugo strani pojam, a većina uglavnom kupuje poluprerađevine koje u svojem sastavu imaju ogromne količine soli. U nekim konzervama taj nivo seže i više od 600 mg natrijuma.

Instant supe

Teško je naći osobu koja barem jednom u životu nije čula 'pojedi tanjir supe, to ti je zdravo'. Ali, da li je to baš tako? Istraživanje iz 2007. pokazalo je da oni koji obrok počnu sa supom od povrća, pojedu 20 posto manje kalorija. A supe su takođe dobre i za probavu. Ipak, problem je što instant supe, a naročito one kremaste sadrže previše soli, ali i kalorija. Jedna kašika kokošije instant supe može sadržati od 800 do više od 1.600 mg natrijuma.