Sve što niste znali o kalcijumu i magnezijumu

Među makrominerale koji su u organizmu prisutni u relativno velikim količinama, spadaju kalcijum, magnezijum, fosfor ,kalijum i natrijum. Nemanja Grbović, fitnes trener opisuje dva makrominerala najznačajnija za ljudsko telo i opšte stanje organizma.

.

Kalcijum-graditelj kostiju

Gotovo kilogram i po vaše ukupne telesne mase otpada na kalcijum,a od toga 99 odsto na vaše zube i kosti. Kalcijum je neophodan za obezbedjivanje one krutosti koja karakteriše naš kostur. Naročito je važan u detinjstvu, kada kosti rastu, kao i za starije osobe, zbog toga što sposobnost apsorbovanja kalcijuma sa godina opada. Preostalih desetak grama kalcijuma nalazi se u nervima, mišićima i krvi. U dejstvu sa magnezijumom, kalcijum je potreban da bi osposobio nerve i mišiće da se aktiviraju i rade. Pored toga, on potpomaže zgrušavanje krvi i doprinosi očuvanju kiselinsko-alkalne ravnoteže.

Prosečna zapadnjačka ishrana obezbeđuje samo deo potreba za kalcijumom, koji je znatno manji i od preporučene dnevne potrebe, a i to što unosimo potiče uglavnom iz mleka i sira, koji predstavljaju bedan izvor. Međutim, povrće, zrnevlje mahunarki, koštunjavi plodovi (badem,orah,lešnik...), integralne žitarice i voda obezbeđuju znatne količine kalcijuma i magnezijuma, i vrlo je verovatno da su se naši preci upravo na te namirnice oslanjali kao na svoj izvor kalcijuma.

Sposobnost iskorišćenja kalcijuma zavisi ne samo od količine koju unosimo nego i od njegovog apsorbovanja. Apsorbovana količina zavisi od namirnice, ali obično je reč o 20-30 odsto. Ravnoteža kalcijuma u organizmu obezbeđuje se unošenjem adekvatne količine vitamina D i upražnjavanjem vežbi pod opterećenjem. Ta ravnoteža se ugrožava nedostatkom vitamina D, izlaganjem olovu, konzumiranjem alkohola, kafe i čaja ili nedostatkom hlorovodonične kiseline koje se stvara u želucu. Prisustvo prirodnih hemikalija zvanih fitati, kojih ima u žitaricama, i suvišnog fosfora ili masnoće u ishrani, takođe ometa apsorbovanje kalcijuma. Preterano unošenje belančevina prouzrokuje gubljenje kalcijuma iz kostiju.

Namirnice koje sadrže kalcijum i procenat apsorbcije kalcijuma iz njih:

  • Obrano mleko 46 %
  • Kelj 40 %
  • Potočarka 27 %
  • Neobrano mleko 26 %
  • Spanać 5 %

Simptomi manjka kalcijuma uključuje grčeve u mišićima, drhtavicu ili spazme, nesanicu, nervozu, bolove u zglobovima, osteoartritis, propadanje zuba i povišen krvni pritisak. Ozbiljan nedostatak izaziva osteoporozu. Međutim ovo verovatnije ima više veze sa viškom belančevina i hormonskom neravnotežom.

Magnezijum-Kalcijumov drug

U sadejstvu s kalcijumom, magnezijum održava gustinu kostiju i nerava, kao i nervne impulse. Prosečna ishrana sadrži relativno dovoljno kalcijuma, ali zato nedovoljno magnezijuma, jer mleko, naš osnovni izvor kalcijuma, nije baš bogato magnezijumom. Oba ova minerala prisutna su u yelenom lisnatom povrću, koštunjavom voću i semenkama. Magnezijum je vitalni sastojak hlorofila koji biljkama daje lepu zelenu boju i stoga je prisutan u svom zelenom povrću.

Međutim, tek mali deo magnezijuma koje se nalazi u biljkama se pojavljuje u obliku hlorofila.

Magnezijum ima suštinsku važnost za mnoge enzime u organizmu, delujući u sprezi s vitaminima B1 i B6. Uključen je i u sintezi belančevina, pa je stoga od vitalnog značaja ya proizvodnju nekih hormona. Moguce je da je upravo njegova uloga u proizvodnji hormona ta koja je zaslužna za njegovo blagotvorno dejstvo na premenstrualne probleme.

Nedostatak magnezijuma je u tesnoj vezi s kardiovaskularnim oboljenjima. Kod pacijenata preminulih usled kardiovaskularnih problema otkriven je abnormalno nizak nivo ovog minerala u srcu. Nedostatak magnezijuma prouzrokuje mišićni spazam; Postoje značajni dokazi da do nekih srčanih napada ne dolazi zbog blokade koronarnih arterija već zbog njihovog grčenja, što rezultuje prestankom dotoka kiseonika u srce.

Napomena: Kalcijum i Magnezijum ne samo da su dobri za opšte stanje ogranizma, u lečenju raznih bolesti i procesa u telu, poznato je i da ubrzavaju metabolizam pomažu boljem radu mišića, obnavljanje kostiju zuba, kose, kože ,srca ,jačanje imuniteta i mnogim drugim stavkama navedenim iznad.

Imajte na umu, bez dovoljno kalcijuma i magnezijuma vaše zdravlje i telo se neće osećati onako kako želite i kako bi trebalo, a dovljnim unosom ova dva minerala možete učiniti mnogo što će se odraziti na trenutno vaše stanje i na stanje u budućnosti.