Samolečenje može i da škodi

Savetovali su vas da je najbolje kada se opečete opekotinu namažete puterom? Ni slučajno! Pogledajte koje još načine lečenja nikako ne biste smeli da praktikujete.

.

1. Štapići za uši

Kada vas uši unutra malo zasvrbe verovatno odmah posegnete za štapićima za uši, međutim, oni mogu da dovedu do raznih komplikacija poput infekcija ili potiskivanja ušnog voska još dublje u uvo. To može da dovede do poremećaja sluha. Bolja alternativa je da koristite kapi za uši koje će otopiti ušni vosak.

2. Nanošenje paste na bubuljice

Možda ste čuli da nanošenje paste za zube na bubuljice ima pozitivan efekat, međutim, to će samo pogoršati stanje sa bubuljicama i iziritirati vašu kožu.

3. Tečnost za usta protiv lošeg zadaha

Ukoliko imate neprijatan zadah, verovatno odmah idete da operete zube ili ih isperete tečnošću za usta. Međutim, pošto je alkohol glavni sastojak većine tečnosti za ispiranje usta, prevelika upotreba može da pogorša vaše stanje.

4. Stavljanje putera na opekotine

Ovo je staro verovanje koje treba zanemariti. Stavljanje putera na opekotine može samo da dovede do infekcije. Pošto je koža nakon opekotine izgubila svoju odbrambenu funkciju, stavljanje putera koji nema antispetička svojstva može samo da pogorša situaciju i stvori bakterije.