Jedna jabuka dnevno protiv srčanog udara

Naučnici sa Oksforda otkrili su da je za starijie od 50 godina mnogo efektivnije da uzimaju jednu jabuku dnevno nego da piju lekove kao prevenciju od srčanog udara.

.

Nučnici sa Univerziteta Oksford došli su do saznanja da je jabuka odlično rešenje za sve osobe preko 50 godina koje ne podnose lekove protiv holesterola. A i zdravija je od njih.

“Viktorijanci su bili u pravu kada su govorili da jedna jabuka dnevno drži doktora daleko od ljudi. Ova otkrića pokazuju koliko je važna i efektivna promena ishrane” kaže doktor Adam Bridžs sa Univerziteta Oksford i dodaje:

“Danas niko ne zamenjuje statine jednom jabukom i malo je verovatno da će lekari to ikada početi da rade . Ali mi sami moramo da uzimamo jabuke, jer uzimajući više voća naš organizam može imati velike koristi”.

Naučni tim doktora Adamsa u istraživanju koje je objavljeno u novogodišnjem izdanju časopisa “British Medica Journal”, pomoću matematičkih modela je napravoi procenu uticaja uzimanja jedne jabuke dnevno kod starijih ljudi. Došli su do rezultata da bi kod tri četvrtine onih koji unose jednu jabuku dnevno broj kalorija ostao nepromenjen. Takođe, došli su do podatka da uzimanje voća, a pogotovu jabuka smanjuje za 12 odsto rizik od moždanog udara