Zdravlje

Brusnice, đumbir i limun za čišćenje organizma

Nakon više od dve decenije rada i usavršavanja dijeta i metoda detoksikacije, nutricionistica En Luis Gitlman ponovo je obradovala sve pobornike zdravog života. Autorka tridesetak knjiga, koje uključuju revolucionarne dijete i savete kako umornom organizmu pružiti preko potrebnu pobudu i vratiti vitalnost, ovog puta je osmislila detoksikacijski plan koji uključuje takozvani čudotvorni napitak.
19.12.2013. - 08:54h

Piće crvene boje, čije osnovne sastojke čine sok od brusnice, đumbir i limun, udahnuće vašoj jetri novi život, očistiti je od toksina, te samim tim poboljšati rad celokupnog organizma. Naime, jetra je najveći unutrašnji organ koji pročišćava krv, podupire probavni sistem, reguliše šećere u krvi i na kraju pomaže ishranu masnoća, te proizvodnju proteina.

Svaka čaša vina, kafe ili neki oblik industrijski proizvedene hrane zadaje ovom organu smeštenom na desnoj strani stomačne šupljine težak udarac, iako je svima poznata njegova sposobnost regeneracije. Stoga nemojte dopustiti jetri da sama nosi teret savremenog života, već posegnite za čudotvornim napitkom i pomozite joj pri čišćenju od toksina.

Program opisan u knjizi "The Fast Track One-Day Detox Diet", Gitlman je stvorila samo s jednim razlogom – ne bi li svima koji to žele omogućila uvid u ceo novi svet detoksikacije koncentrišući se na jetru koja služi kao svojevrsni filter. Sledeći plan čišćenja organizma potpuno je siguran, efektivan i ne uključuje rigorozna odricanja.

Ovaj prehrambeni plan dobar je u tu ruku što je primenjiv u svakodnevnom životu, koji uključuje bezbroj aktivnosti – od posla preko brige o deci i kupovine. Pre samog detoksa potrebno je sprovesti sedmodnevni prehrambeni režim koji uključuje pregršt voća i povrća koji čiste debelo crevo od toksina i pripremaju jetru na jednodnevni post koji sledi. Osmi dan je rezervisan za post koji uključuje isključivo konzumiranje vode i čudotvornog napitka, čiji recept možete pročitati niže. Nakon ispiranja nečistoća sledi trodnevno prilagođavanje i vraćanje u "normalu" prilikom čega su od velike pomoći probiotici – fermentisane namirnice koje podržavaju bakterije koje vaš organizam treba, ne bi li uspešno bila urađena sinteza vitamina i zadržana delotvornost imunološkog sistema.

Sastojci za čudotvorni napitak:

2 litre vode od brusnice
1/2 kašičice mlevenog cimeta
1/4 kašičice usitnjenog đumbira
1/4 kašičice muskatnog oraščića
3/4 kašičice sveže isceđenog soka od pomorandže
1/4 kašičice sveže isceđenog soka od limuna
Stevia (1-3 paketa)

Zakuvajte vodu od brusnice i smanjite vatru ne biste li dodali začine. Sve zajedno kuvajte još 15-ak minuta, te pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umešajte sok od pomorandže i limuna i dodajte steviju. Stavite u frižider.

Tajna čudotvornog napitka krije se u soku od brusnice – delotvornom antioksidansu, začinima koji smanjuju glad i soku od pomorandže i limuna koji predstavljaju prave vitaminske bombe u borbi protiv masnoća.