Kilogrami se najviše i najbrže gube ovako!

Klubovi za podršku pri mršavljenju zaista pomažu pri gubitku kilograma. Prosečni član, u šest meseci, gubi u proseku četiri i po kilograma u poređenju s pola kilograma koje izgubi prosečna osoba koja se samostalno odluči na dijetu.

.

 

Ako želite izgubiti višak kilograma trebalo biste da se obratite profesionalcima. Novo istraživanje je pokazalo da su osobe koje su se uključile u "Weight Watchers" program u proseku izgubile oko četiri i po kilograma - što je dovoljno da se smanje za jedan konfekcijski broj.

Nasuprot njima, oni koji su se u proces mršavljenja upustili samostalno, šest meseci kasnije su bili lakši za nekih pola kilograma.

Smatra se da korist dolazi iz redovnog kontakta s drugima koji imaju isti cilj. Osim toga, pomisao na sledeći nedeljni sastanak - koji uključuje i vaganje - može da im pomogne da ne podlegnu iskušenju.

Motivaciju jača i činjenica da se članstvo u programu plaća. Za razliku od njih, oni koji samostalno sprovode dijetu mogu izgubiti interes, posebno ako ne gube kilograme onoliko brzo koliko bi želeli.

Mogli bi da odustanu, jer je njihov plan prehrane ograničen na premali broj namirnica ili težak za sprovođenje. Tokom studije je skupina od gotovo 300 muškaraca i žena podeljena u dve grupe. Jedna grupa je šest meseci prolazila program "Weight Watchers", a drugima su dali pismene informacije nakon čega su trebali osmisliti sopstvenu dijetu.

Oni uključeni u klub mršavljenja su osam puta češće gubili barem pet posto masnog tkiva (količina koja već ima uticaj na zdravlje). Za razliku od njih, oni koji su se trudili sami, nakon šest meseci su bili mršaviji za nekih pola kilograma.  

Najbolje rezultate postigli su oni koji su prisustvovali na najvećem broju sastanaka grupe za mršavljenje. Pomogao je i pristup internet programu ili uputima na mobilnom, izveštava se u "American Journal of Medicine". Dr. Kreg Džonson, sa Bejlor Univerziteta medicine u Hjustonu, rekao je: 'Oni koji su se najviše uključili u program su imali najbolje rezultate.'

Nedeljni sastanci "Weight Watchers" počnu privatnim vaganjem prilikom kog polaznici vide koliko su postigli tokom nedelje. Uče ih pravilima zdrave prehrane, te imaju sistem bodovanja s obzirom na sadržaj proteina, ugljenih hidrata, vlakana i masti u obroku.

Mnogi stručnjaci smatraju da je najvažniji uticaj grupne dinamike, te da i druge grupe za mršavljenje deluju jednako dobro.

Dr. Ian Kembel, medicinski direktor "Weight Concern", kaže: 'Prava tajna gubitka kilograma je ići dublje od samih kalorija. Treba shvatiti zašto nešto činimo i šta pokreće naš izbor namirnica.'