Izravnajte stomak za samo nekoliko dana!

Ako nakon svakog obroka izgledate kao trudnica, možda patite od nadutosti koju obično uzrokuju gasovi u stomaku, a zbog njih su vam vaše omiljene uske farmerke najgori neprijatelj. Zbog ovog sigurno ponekad poželite na sebe da navučete najširu majicu na svetu i da se ne pomerate s kauča, a sama pomisao na nošenje nečeg što je usko u vama izaziva napad panike. Srećom, postoje neki pametni načini da zaustavite nadimanje i na brz način "izravnate" svoj stomak.

.

 

Usporite sa zalogajima
Sudeći po tvrdnjama stručnjaka, prejedanje je jedan od glavnih uzroka nadutosti. Kako biste redukovali unos hrane bez osećaja kako ste zakinuti, nastojte duže da žvaćete zalogaje i usporite njihov unos. Vaš stomak će poslati signale mozgu kada bude sit, ali ova poruka može "da putuje" i 20 minuta. Zbog toga pojedemo manje ako usporimo ceo proces hranjenja, umesto da sve sa tanjira "strpamo" u sebe u roku od nekoliko minuta.

Preskočite gazirana pića
Ti balončići u gaziranom piću možda prijaju vašem jeziku, ali nikako ne pomažu vašoj figuri. Balončići vazduha ne nestaju nakon što ih progutate, već se skupljaju i stvaraju osećaj nadutosti. Stoga, ako planirate neki izlazak, svakako preskočite gazirana pića.

Pojačajte unos vlakana
Vlakna su odlična za održavanje čistih creva bez nadutosti. Preveliki unos vlakana odjednom može dovesti do gasne katastrofe za koju vaše telo nije spremno. Trebalo biste da pripazite da količina vlakana bude 14 ili više grama na unesenih hiljadu kalorija. Ovo će održati zdravu floru u vašim crevima, ali bombardovanje organizma sa tanjirom graška ili brokolija dovodi do loše probave - nesvarena vlakna će 'sedeti' u vašem debelom crevu i fermentirati, što dovodi do nadutosti.

Pijte puno vode
Pijenje vode može vam pomoći u bržem probavljanju hrane bogate vlaknima kako se ona ne bi skupljala u vašem sistemu. Vlakna apsorbuju vodu, pa hidrirana vlakna brže prolaze kroz probavni sastav.

Vežbajte
Ako ste sa lakoćom smazali čili i pod hitno trebate da izravnate stomak, 20 minuta lagane vežbe uveliko bi moglo pomoći jer će to da podstakne probavu i creva će se brže isprazniti. Budite upozoreni - ovo može dovesti do nekih prilično glasnih eksplozija gasa, pa vežbu rađe obavljajte na otvorenom prostoru, a ne u teretani među nepoznatim ljudima.

Uzmite probiotik
Bakterijska neuravnoteženost može biti kriva za neprestanu nadutost, a redovno konzumiranje probiotika može da reši ovaj problem. U ekstremnim slučajevima, antibiotici ponekad mogu da razreše bakterijske ekscese koje uzrokuju hroničnu nadutost.