Da li su tange opasne po zdravlje?

Tange se čine kao odličan izbor kada ne želite da vam se ispod odeće nazire donji veš. Ipak, ponekad su pretesne, žuljaju i neudobne su, a neki ih čak smatraju poprilično nehigijenskim. Jesu li tange zaista loše za vaše zdravlje?

.

Doktorka Džil M. Rabin, profesorka ginekologije i opstetricije na Albert Ajnštajn Koledžu medicine i doktorka Šieva Gofrani iz klinike Stamford pozabavile su se pitanjem: šta nam donji veš zaista čini 'tamo dole' i otkrivaju koliko donji veš može da utiče na zdravlje i jesu li tange zaista loše.

To zapravo zavisi o vašoj sklonosti infekcijama. Prema rečima doktorke Rabin, problem nastaje ako imate predispozicije za dobijanje infekcije, bilo bešike ili vaginalne infekcije, pa se u slučaju nošenja tangi ta infekcija znatno teže leči.

Osim toga, postoji i nekoliko vrsta tangi koje vas više izlažu zdravstvenom riziku. Mnoge tange, posebno one seksi čipkaste, napravljene su od različitih materijala, samo ne od pamuka. Kako savetuje doktorka Gofrani, trebalo bi uvek da nosimo pamučni donji veš, a to se odnosi na cele gaćice, a ne samo na onaj deo koji se nalazi između prepona. Kada je samo srednji deo napravljen od pamuka, a ostatak gaćica od nekog drugog materijala, što takođe nije dobro, pa se zadržava veća količina vlage koja olakšava pojavu infekcija.

Osim toga, čak i ako su tange u potpunosti pamučne, njihov mali oblik može stvoriti zdravstveni rizik. Naime, mini tange vulvu izlažu drugoj odeći, a s obzirom na to da veliki broj žena nosi helanke ili jako uske farmerke koje su napravljene od materijala kao što je likra, vrlo lako nastaje veća količina vlage koja se zadržava i izaziva infekcije.

Tanki komad materijala između prepona neretko se pomera, te omogućava prenos bakterija s jednog na drugo mesto, pa tako bakterija Ešerihija koli koja se često nalazi u debelom crevu, tokom fizičke aktivnosti se vrlo lako pomoću tangi može preneti do vagine ili mokraćnog kanala.

Glavni zdravstveni rizici kojima se izlažemo noseći tange su, osim infekcija, iritacije. Infekcije se događaju kada se poremeti ravnoteža vaginalne sredine, uključujući i nivo vlažnosti od vaginalnih lučenja. Najčešće su gljivične infekcije i bakterijske infekcije, uglavnom bakterijska vaginoza. Nošenje tangi često zna izazvati iritacije na području vulve i rektuma.

Nošenje tangi za vreme menstruacije može dodatno povećati te rizike. Ako ste već skloni infekcijama, govori dr. Rabin, vreme menstruacije za vas je poprilično osetljivo. Kada raste nivo pH, tada nastaju povoljniji uslovi za razvoj bakterija. Ako niste skloni infekcijama, nošenje tangi za vreme menstruacije ne bi vam trebalo naškoditi, ali ako ste inače skloni infekcijama, trebalo bi da budete oprezniji u to vreme.

S obzirom na sve rizike, nošenje tangi je relativno sigurno, ali svakako valja biti oprezan: rađe birajte pamučne tange.