Pevanjem i dvojezičnošću protiv demencije

Pevanje hitova iz poznatih mjuzikla poput "Moje pesme, moji snovi" ili "Čarobnjak iz Oza" pomaže dementnim osobama, pokazalo je američko istraživanje.

.

Prema istraživanju koje prenosi britanski list "Gardijan", duševno stanje pacijenata koji borave u domu za stara lica, a koji su redovno učestvovali u časovima pevanja poboljšalo se bitnije u odnosu na osobe koje su samo slušale njihovo pevanje.
Najupečatljivije rezultate na mentalnim testovima pokazale su osobe s umerenom do teškom demencijom.
Ti ispitanici su takođe ostvarivali bolje rezultate na kognitivnim testovima, testovima crtanja i na upitnicima o zadovoljstvu životom na kraju istraživanja.
Neurolog Džejn Flin s Džordž Mejson univerziteta u Viržiniji kazala je da bi domovi koji ne održavaju časove pevanja trebali o tome da razmisle jer su jeftini, zabavni i korisni za osobe koje pate od demencije.
U sklopu istraživanja tokom četiri meseca deo ispitanika je tri puta nedeljno po 50 minuta pevao, dok je druga polovina ispitanika samo slušala.
S druge strane, istraživanje indijskih naučnika sugeriše da osobe koje govore dva ili više jezika imaju manji rizik za demenciju.
Uz to, demencija se kod dvojezičnih osoba javljala prosečno 4,5 godine kasnije nego kod osoba koje govore samo jedan jezik.
Naučnici veruju da je ovakve nalaze moguće objasniti stimulacijom mozga zbog mentalne složenosti govorenja jezika koji nisu maternji.
U novoj studiji je utvrđeno i da dvojezičnost ima takav efekt kod ljudi koji ne znaju da čitaju, što potvrđuje da stepen obrazovanja nije jedini faktor koji je povezan s rizikom za demenciju.

Izvor: Tanjug