Dame, tegove u ruke!

Najveći neosnovani strah u rekreaciji koji brine žensku populaciju jesu upravo tegovi, kaže Marko Marinković, fitnes trener. Pročitajte zbog čega vas savetuje da bez bojazni uzmete tegove u ruke.

.

Naime, dame na treningu češće pribegavaju laganim vežbama koje se mogu izvesti nebrojeno puta, a pritom takvi treninzi mogu  predugo trajati i postati dosadni. Često i ponavljaju vežbe zbog slabe inspiracije, a to može omogućiti potrošnju samo jednog faktora-trošenje vremena.

Strah od većeg opterećenja u treningu kod žena je ukorenjen zbog čestih poluinformacija ili nestručnih saveta nestručne okoline. Taj strah se ogleda u tome da će, ako povećaju težinu, pa čak i onu težinu koju vidno mogu savladati bez puno napora, dobiti prevelike mišiće.

Dame, varate se! Ne laskajte sebi! Put do velikih mišića je popločan sa mnogo tegova, dobro osmišljenim programom ishrane i suplementacije i strpljenjem.

Sa druge strane, ako koristite veće opterećenje, a pritom ste smanjile broj ponavljanja u vežbi, značajno utičete na veću potrošnju kalorija. Veće opterećenje izaziva mišić na jaču kontrakciju, zašta je potrebno vise energije nego za beskonačno izvođenje pokreta vežbi koje volite. U korist  većeg intenziteta, a ne obima, možete postići bolje i brže rezultate. Nakon intezivnog treninga ubrzava se i bazalni metabolizam, odnosno potrošnja energije u stanju mirovanja, pa ćete brže stići do cilja. Mišić je najveći potrošač energije, pa ako ga pristojno opteretite, njegovi zahtevi za potrošnjom će porasti, što, adekvatnom ishranom i programom vežbanja, ne mora dovesti do njegovog rasta. Ukoliko u  trening uključite i brz hod na traci u trajanju od petnaestak minuta, izvršili ste prevenciju od porasta mišićne mase.

Marko Marinković je personalni trener i koliko imate pitanje za njega pišite na pitajtefitnestrenera@prva.rs