Važnost pravilnog vežbanja

Da li ste sigurni da dok trenirate vežbe izvodite pravilno? Pročitajte savete fitnes trenera Marka Marinkovića i sačuvajte svoje zdravlje tokom vežbanja.

.

U fitnes centrima se često može videti slika vežbača koji vežbe izvode nepravilno.

Uzrok tome može biti neznanje i  nezainteresovanost trenera, ali i  samih vežbača, za ispravljanje grešaka.

Bilo kako bilo, nepravilno izvođenje vežbi ne izaziva željene promene na telu, a svakako može izazvati povređivanje na treningu.

Najviše je ugrožen kičmeni stub zbog nepravilnog i nepogodnog stava pri početku izvođenja vežbe. Prateće posledice mogu biti istegnuće mišica i mikrotraume mišićnog tkiva.

Često vežbači budu preambiciozni, pa opterećenje na treningu povećavaju više nego što je potrebno i bezbedno. To je jedan od najčešćih razloga za pojavu deformacije pokreta. Svaka vežba ima pokrete koji se izvode definisanom putanjom i izvode je određene mišićne grupe. Kada je opterećenje pri vežbanju neadekvatno, onda dolazi do narušavanja te putanje. Položaj tela se naruši, a u rad se uključuju i druge mišićne grupe koje potpomažu izvođenje pokreta po svaku cenu. Pri tome se gubi i efekat razvoja aktuelne mišićne grupe.

Dakle, uvek je bolje smanjiti opterećenje i izvoditi vežbe pravilno, jer jedino tako sebi obezbeđujete bolje rezultate kao i sigurnu i dugu karijeru u teretani.

Ne treba zanemariti ni značaj disanja pri izvođenju vežbi. Ritam i tempo disanja morate uskladiti sa ritmom i pokretom izvođenja vežbi. Najčešće udahnite u prvoj fazi pokreta, a izdahnite u drugoj, završnoj fazi. Izdišite eksplozivno pri izvođenju vežbi sa većim opterećenjem i kod dinamičnih vežbi. Izdisaji dugog trajanja su prikladni za pokrete koji se izvode lagano i pri učenju neke nove vežbe.

Marko Marinković je personalni trener i koliko imate pitanje za njega pišite na pitajtefitnestrenera@prva.rs