Zdravlje

Kako štikle i patike štete zdravlju

Moda često diktira koju obuću nosimo, ne mareći mnogo za zdravlje. Ortopedi, međutim, naglašavaju da je za žene nošenje štikli pogubno, a moda kod dece i mladih da nose patike od jutra do mraka je - katastrofalna.
19.11.2013. - 13:59h

Veoma je čest slučaj da moda određuje koju obuću nosimo. Tako na primer, žene nose visoke potpetice, a to je pogubno za hrskavicu skočnog zgloba i kolena - upozorava prim. dr Branko Sbutega, ortoped Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica".

Često nošenje štikli utiče na ligamente nogu i zbog toga se kod žena koje redovno nose tu vrstu obuće, kaže dr Sbutega, pojavljuju i čukljevi.

- Nekada se čukljevi moraju čak i operativno uklanjati - upozorava ovaj ortoped.

Druga vrsta mode takođe je pogubna za zdravlje nogu i stopala. To je nošenje patika, od jutra do mraka, koje danas praktikuje većina dečaka i mladića.

- Zna se za šta su patike, za treninge i ništa drugo. One su često napravljene od sintetike, odnosno nezdravog materijala koji doprinosi da se stopala preterano znoje, što kasnije prouzrokuje pojavu gljivičnih oboljenja - kaže dr Sbutega.

Isto tako, treba izbegavati nošenje drvenih klompi, jer su nestabilne. Veoma često dolazi do povređivanja, istezanja skočnog zgloba i drugih povreda zbog ove nestabilne obuće.

Najbolje je, preporučuje dr Sbutega, nositi obuću napravljenu od prirodnih materijala, kao što je koža. I to leti otvorenu, a zimi, naravno, zatvorenu obuću.