Ne želite da pijete lekove - evo rešenja!

Čaj od kamilice, doručak, dobar san, valerijana ili duboko disanje ponekad su dovoljni da smire teskobno raspoloženje. Pogledajte koje su još tri prirodne metode bile delotvorne kod osoba koje muče teskobni poremećaji.

.

Lek koji deluje nakon 21 minuta - fizička aktivnost

To je od prilike vreme, minut više ili manje, koje je potrebno da se vežbajući smanji teskoba. 'Ako ste zaista teskobni, zaputite se u brzu šetnju ili trčite, osećaćete se smirenije nakon vežbe', kaže dr. Dru Ramszi, prof. psihijatrije iz bolnice New York-Presbyterian pri Sveučilištu Kolumbia.

'U pravilu kažem pacijentima da provedu između 20 i 30 minuta u aktivnosti koja će im ubrzati otkucaje srca, bila da je to pokretna traka ili steper, što god vam se sviđa. Ako ste ljubitelj veslanja, veslajte, a ako niste baš skloni vežbanju, uputite se u brzu šetnju', dodala je.

Vežbanje je aktivnost koja uz mišiće neguje i jača i mozak jer deluje kao snažan lek protiv depresije i teskobe, i trenutno i na duže staze.

Marakuja

Ovu biljku neobično lepog cveta, nemački doktori su odobrili kao sedativ. Neke studije pokazuju da može smanjiti simptome anksioznosti jednako delotvorno kao i lekovi na recept. Često se koristi protiv nesanice.

Baš kao i farmaceutski sedativi, i ovaj prirodni može uzrokovati pospanost.

Budite oprezni i pri istovremenom korišćenju više od jednog biljnog sedativa. Marakuju ne uzimajte duže od mesec dana.

Lavanda

Opojan miris lavande (Lavandula hybrida) može smiriti teskobu. U jednoj grčkoj studiji pacijenti u zubnoj ordinaciji bili su manje zabrinuti ako su u čekaonici osetili miris lavandinog ulja. U jednoj studiji sprovedenoj na studentima na Floridi, studenti koji su udisali miris ulja lavande pre ispita tokom ispita su osećali manju teskobu.

U jednoj nemačkoj studiji posebna tableta lavande smanjila je simptome anksioznosti kod ljudi s anksioznim poremećajem delotvornije od leka pod imenom Lorazepam (Ativan), čije je delovanje slično Valiumu.