Zašto treba da jedete krastavac

Moćno zeleno povrće koje će vašem organizmu doneti toliko dobrog, da o tome niste mogli ni da sanjate. Probajte da ga uvedete u svoju ishranu i samo čekajte rezultate..

.

Rehidrira telo

Ako ste prezauzeti ili zaboravljate da popijete dnevnu količinu vode ili niste ljubitelj obične vode, ima rešenja za vas. Pojedite hladan krastavac, koji je 90% voda i nadoknadićete količine tečnosti u organizmu.

Bori se protiv vreline i unutra i napolju

Krastavac jako blagotvorno deluje na gorušicu i značajno je umanjuje, a ako ste izgoreli na suncu naslažite kolutove ovog čudotvornog povrća na sebe i on će vam izvući toplotu.

Eliminiše toksine

Voda iz krastavca je kao tuš koji spira sve štetne materije iz vašeg organizma. Uz redovno konzumiranje može da vam razbije i kamen u bubregu.

Zadovoljava potrebe organizma za vitaminima

Sadrži najviše vitamina koji su telu potrebni. Vitamini A, B i C, koji vam podižu imunitet i daju vam energiju se u dovoljnim količinama nalaze u krastavcu. Za još bolji učinak pomešajte krastavac, spanać i šargarepu u blenderu i napravite moćni vitaminski napitak. Ostavite i ljusku, jer ona sadrži 12% dnevne potrebe za vitaminom C.

Ima visok procenat kalijuma, magnezijuma i silicijuma. Zato su mnogi tretmani u kozmetičkim salonima na bazi krastavca.Sadrži minerale dobre za kožu

Pomaže kod varenja i mršavljenja

Zbog svog visokog sadržaja vode, a niske kalorijske vrednosti idealan je za dijete. Takođe, vlakna koja su u njemu odlična su za varenje. Dnevno konzumiranje može biti blagotvorno za osobe koje pate od hroničnog zatvora.

Osvežava oči

Postavljanje koluta hladnog krastavca na naduvene oči smanjiće kesice ispod očiju i umanjiće otok zbog njegovih anti zapaljenskih svojstava.

Odličan je u borbi protiv raka

Neki sastojci pomažu u borbi protiv određenih vrsta raka, kao što su rak dojke, jajnika, materice i prostate.

Krastavac leči dijabetes, smanjuje holesterol i kontroliše krvni pritisak

Sok ovog povrća sadrži hormone koji su potrebni da bi ćelije pankreasa proizvodile insulin koji je neophodan dijabetičarima. Jedan od sastojaka krastavca poznat je po tome što snižava nivo holesterola, a vlakna, kalcijum i magnezijum pomažu u regulisanju krvnog pritiska, kako visokog, tako i niskog.