Ovo su najbolji eliminatori masnog tkiva!

U nastojanju da liniju dovedemo do savršenstva najčešće posežemo za sredstvima koja obećavaju brzo i efikasno mršavljenje.

.

No, bogatstvo plodova koji garantuju i zdravlje i dobar izgled nalazi se gotovo na svakom uglu. Sezona je kestena, mandarina i bundeva, namirnica koje osim zdravlja garantuju i prirodno mršavljenje.

Kesten

Sezona je smeđih plodova čijim je mirisima koji se šire iz rerni teško odoleti. Ova namirnica spada u red orašastih plodova, od kojih se razlikuje nižim sadržajem masti, visokim udelom skroba i jedina je koja sadrži vitamin C. Kesten poseduje veliki energetski kapacitet zbog bogatstva skroba zbog čega predstavlja dobar izbor za sve osobe koje paze na dobru liniju.

Prokelj

Kuglice prokelja zimski su čuvari zdravlja i bogate su vitaminima i mineralima, a zbog male količine kalorija spadaju među dijetetske namirnice. 100 grama prokelja sadrži samo 43 kalorije što je jednako kalorijskom sastavu polovine jedne banane. Ova namirnica sa jedinstvenim sastavom bogata je vitaminima C, A, B kompleksa, folnom kiselinom, magnezijumom i kalcijumom. Osim hranljivih materija, prokelj oduševljava i bogatstvom zaštitnih faktora koji deluju protivupalno i antikancerogeno. Da prokelj ne bi izgubio hranljive vrednosti preporučuje se kuvanje do 6 minuta.

Bundeva

Sam spomen na ovu hranljivu namirnicu najčešće nas asocira na jesen, a titulu kraljice jeseni bundeva svakako zaslužuje. Sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama. Bogatstvo kompleksnim ugljenim hidratima pomaže u održavanju stabilnosti nivoa šećera u krvi, a posebno je bogata beta karotenom, vitaminima C, E i B kompleksa. Ubrane bundeve mogu ostati sveže i do godinu dana tokom tog perioda nutritivne vrednosti ostaju netaknute. Kako bi sačuvala što više hranljivih vrednosti, preporučuje se jednostavno pečenje ili barenje.

Nar

Bogatstvo ovog ploda u poslednje vreme posebno se ističe zbog niza važnih antioksidansa koje sadrži, a koji su primarni u zaštiti organizma od slobodnih radikala. No osim njih nar obiluje folnom kiselinom, vitaminima, vlaknima, dok je s druge strane siromašan kalorijama.

Nar je namirnica od koje se mršavi jer smanjuje mogućnost zadržavanja masnoća u telu. Najbolje ga je jesti svežeg zajedno sa semenkama, a izvrstan je kao dodatak pečenju i salatama.

Mandarina

Po svom sastavu mandarina je slična svojoj starijoj sestri pomorandži što znači da obiluje vitaminima C i B, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Ova slatka voćka hidrira kožu i čini je blistavom, a možete je jesti u neograničenim količinama ravnomerno raspoređenim tokom dana. Bogatstvo vitaminom C podstiče topljenje masnoća te pomaže telu u proizvodnji L-karnitina, materije koja takođe ubrzava metabolizam. Počastite sebe i druge ovom vrednom voćkom u kojoj barem sada možemo uživati do mile volje.