Vežbanje kao deo dijete

Uz svaku dijetu obično ide preporuka da, uz propisani režim ishrane, treba praktikovati "dosta fizičkih aktivnosti". I dok je u dijeti propisana tačna gramaža namirnica i tačna satnica ishrane, deo o fizičkim aktivnostima je uglavnom opisan samo tom jednom, neodređenom frazom. Ipak, upravo od fizičkih aktivnosti može da zavisi uspeh, odnosno neuspeh dijete.

.

Za dijetu su svakako najvažniji kardio treninzi. Oni su značajni ne samo za sagorevanje masnoća, već i za celokupno dobro zdravlje. Po definiciji, kardio trening može biti bilo šta od aerobnih vežbi bez opterećenja - brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje na traci, stepenice, preskakanje konopca - dakle vežbe koje održavaju visok ritam rada srca u određenom vremenskom periodu. Kardio treningom jačate srce i pluća, a dobro stanje srca (kardio-fitnes) je ono što daje izdržljivost koja je korisna ne samo u sportu, nego uopšte u životu.

Korist od kardio treninga:

  • poboljšanje metabolizma
  • smanjenje nivoa lošeg holesterola
  • povećanje priliva krvi u mozak, što poboljšava koncentraciju
  • poboljšanje varenja
  • smanjenje stresa
  • jačanje imunološkog sistema

Uprkos svim prednostima, mnogi ljudi izbegavaju kardio treninge. Da li zbog dosađivanja tokom vožnje trenažnog bicikla ili monotonije trčanja, u nekim sportskim krugovima kardio vežbe prati loš glas. Ipak, za one koji žele da izgube višak kilograma i da smanje procenat masti u organizmu, kardio vežbe su neophodne.

Za buce (osobe čiji BMI je preko 26) preporučujemo opreznost pri kardio treningu. Višak kilograma veoma opterećuje srce, a polazeći od pretpostavke da osoba sa ozbiljnim viškom nije u mnogo dobroj kondiciji (da jeste ne bi do viška ni došlo), dolazimo do zaključka da će kardio treninzi opteretiti već ionako opterećeno srce vežbača. Naravno da će, sa sticanjem opšte kondicije i srce ojačati, pa će intenzitet vežbanja moći postepeno da se povećava.

Veoma je važno uskladiti vrstu i intenzitet vežbanja sa kilažom, godinama i kondicijom vežbača. Najbolje bi bilo da imate profesionalnog ličnog trenera koji će to sve osmisliti za vas. Međutim, pošto većini taj luksuz nije dostupan iz raznih razloga, pokušaćemo da vas uputimo kako da pravilno i bezbedno vežbate.