Spavanje "čisti" mozak od toksina

Novo istraživanje je pokazalo da mozak koristi spavanje da ispere toksine nakupljene tokom dana.

.

Američki tim naučnika veruje da je "sistem otklanjanja otpada" jedan od ključnih razloga zbog kojih je ljudima potrebno spavanje, piše portal Pliva.

Zaključci se zasnivaju na prošlogodišnjem otkriću o tome da mozak ima svoju vlastitu "kanalizaciju", odnosno mrežu "vodovodnih cijevi" koje odnose otpadni materijal van mozga.

Spavanje ima veliku ulogu u fiksiranju memorije i u učenju, ali tim s medicinskog fakulteta u Ročesteru veruje da je ispiranje toksina jedan od glavnih razloga za spavanje.

"Mozak ima ograničenu energiju na raspolaganju i čini se da mora da izabere između dva različita funkcionalna stanja - budnosti i svesnosti ili spavanja i "čišćenja", rekla je jedna od autorki Maiken Nedergard.

Studija, objavljena u časopisu "Sajns" (Science), je pokazala da se ćelije mozga stisnu tokom spavanja da bi otvorile prostor između neurona i omogućile da se mozak očisti od toksina.

Istraživanje sugeriše da neispiranje nekih toksičnih proteina zbog nedostatka sna može da ima važnu ulogu u razvoju poremećaja u mozgu.

Nedegard je kazala da će se pravi značaj tih otkrića znati tek kada se studije sprovedu na ljudima, ali da i to ne bi trebalo da bude komplikovano obzirom da bi se istraživanja mogla da urade pomoću magnetne rezonance.