Zagađenost vazduha opasnija od pasivnog pušenja

Zagađenje vazduha opasnije je od pasivnog pušenja, a istraživanja su pokazala da je zagađenje vazduha takođe uzrok 223.000 smrti od raka pluća širom sveta.

.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je proglasila zagađenje vazduha kao vodeći uzrok oboljevanja od raka i poručila da je dokazano da je zagađenje odgovorno za rak pluća.

"Vazduh koji udišemo zagađen je mešavinom otrova koje izazivaju rak", kazao je Kurt Štraif iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC).

On upozorava na to da je zagađenje vazduha opasnije od pasivnog pušenja i dodaje da se "sada zna da zagađenje vazduha nije samo veliki zdravstveni rizik, nego i vodeći uzrok koji dovodi do smrti od raka".

Glavni izvori zagađenja vazduha su izduvni gasovi iz kola, elektrane, poljoprivreda, industrija i grejanje u kućama, piše Aldžazira.

Stručnjaci SZO su do svojih zaključaka došli analizirajući rezultate više od stotinu istraživanja sprovedenih širom sveta i smatraju da bi oni trebali da podstaknu vlasti na akciju.

IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju da je zagađenje vazduha odgovorno za 223.000 smrti od raka pluća u svetu, a više od polovine umrlih je u Kini i u drugim istočnoazijskim zemljama, u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima poput Pekinga.