Devet obroka dnevno smanjuje holesterol i kilograme

Način ishrane koji podrazumeva devet obroka dnevno pomaže u snižavanju pritiska i nivoa holesterola u krvi a čak utiče i na gubitak suvišnih kilograma, zaključak je novog istraživanja.

.

Naučnici su u najnovijoj studiji Univerziteta Imperijal u Londonu uporedili navike u ishrani kod više od dve hiljade ispitanika iz Velike Britanije, Japana, Kine i SAD. Oni su svi unosili isti iznos kalorija i količinu hrane, s tim što je polovina učesnika jela manje od šest puta dnevno, dok je druga imala više od šest obroka.

Slične rezultate pokazala su i druga istraživanja, pa je tako Univerzitet u Atini u kome je ispitano više od dve hiljade dece uzrasta između devet i 13 godina, pokazalo da su deca koja su jela pet puta dnevno imala za 32,6% niži holesterol, nego deca koja su jela manje od pet obroka na dan.

Stručnjaci navode da između obroka ne treba uzimati nikakvu hranu, jer su obroci i onako česti. Iako još uvek nije jasno zašto češće uzimanje hrane ima ovako pozitivne efekte, jedna teorija navodi da česti obroci sprečavaju veliki uticaj masnih kiselina.

„Istraživanje je pokazalo da nivo masnih kiselina u krvi ostaje stabilniji ukoliko se hrana češće unosi u manjim količinama. Naime, povećanje i smanjenje masnih kiselina povezano je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja", objasnila je dr Vasant Hirani, profesorka sa Univerziteta Imperijal.