Hodanje smanjuje rizik od raka dojke

Žene u menopauzi koje hodaju jedan sat dnevno mogu znatno da smanje rizik od karcinoma dojke, pokazala je nova američka studija. Ona je, na osnovu praćenja 73.000 žena starih od 50 do 74 godine tokom 17 godina, pokazala da jednosatna šetnja sedam dana u nedelji smanjuje rizik od te bolesti.

.

Američko društvo za borbu protiv raka kazalo je da je to prvi put da je smanjivanje rizika direktno povezano s hodanjem.
Žene izabrane za istraživanje popunjavale su upitnik o svojim dnevnim aktivnostima, poput hodanja, plivanja ili aerobika i o tome koliko vremena provedu sedeći i čitajući ili gledajući televiziju.

Njih gotovo polovina kazala je da je hodanje njihova jedina rekreativna aktivnost, piše sajt Pliva.

One koje su hodale najmanje sedam sati nedeljno imale su 14 odsto manji rizik od raka dojke u odnosu na one koje su hodale tri puta ili manje.

Vođa studije dr Alpa Patel je izrazio zadovoljstvo što je njegov tim otkrio da je hodanje jedan sat dnevno, i bez neke druge aktivnosti, povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena.

Patel je dodao da snažnije i duže aktivnosti još više smanjuju rizik.

Nedavno istraživanje humanitarne organizacije "Ramblers" pokazalo je da četvrtina odraslih hoda samo sat vremena nedeljno, a da je aktivan životni stil poznat kao faktor smanjivanja rizika od brojnih vrsta raka.