Joga - preventiva višesatnog sedenja

Poznato nam je da hatha joga predstavlja definisan sistem vežbi za postizanje fizičke i mentalne kontrole kao i sveukupnog blagostanja.

.

Predstaviću vam jedan od položaja koji, uz pravilno disanje, zauzima veoma važnu ulogu u izgradnji i očuvanju zdravog i vitkog tela i uspešno otklanja posledice višesatnog sedenja. 

Dhanurasana ili položaj luka (dhanu - na sanskritu: luk): 

Abdominalni pritisak koji se prizvodi ulaskom u ovaj položaj stimuliše stomačne organe, poboljšava cirkulaciju u digestivnom sistemu i samim tim dovodi do bržeg metabolizma i eliminacije toksina iz tela. 

Ovim položajem zagrevamo i jačamo celo telo, posebno noge, leđa i sedalni deo. Masaža abdomena poboljšava varenje, podstiče rad respiratornog trakta, smanjuje zamor i opstipaciju, isteže i otvara ceo prednji deo kičme. 

Redovnim vežbanjem ovog položaja možemo da olakšamo manje bolove u gornjem delu leđa (ako smo sedeći tip) i oslobodimo se napetosti u predelu ramena i vrata. Vežba je izuzetno dobra za poboljšanje držanja i hoda, protiv pogrbljenosti leđa kao i za jačanje leđnih mišića, pa je srdačno preporučujem svima koji provode mnogo vremena sedeći za kompjuterom ili slično. 

Izvođenje položaja: 

Lezite na stomak, postavite ruke uz telo sa dlanovima okrenutim na gore i spustite bradu na pod. Polako savijte kolena i približite pete sedalnom delu. Uhvatite rukama skočne zglobove i podižite polako kolena rukama. Istežite prednji deo grudi otvarajući grudni koš. Da bi se kičma pravilno izvijala, pazite da se stopala, ako je moguće, ne razdvajaju ili da bude što manji razmak između njih. 

Sada opustite ramena i sa udahom povlačite ruke snagom nogu unazad i naviše. U ovom položaju možete ostati koliko vam je prijatno zadržavajući dah, a zatim se opustite. 

Napredniji joga vežbači mogu se zadržati u tom položaju i do tri minuta uz normalno ili uđaji disanje, uz ljuljanje napred-nazad, kao i uz blago kotrljanje levo-desno. 

Postepeno spuštajte istovremeno prednji i gornji deo tela, potpuno se opustite na podlozi, okrenite obraz na stranu i dišite što je moguće sporije i dublje. 

Napomena... 

Nemojte jesti minimum dva do tri sata pre izvođenja ovog položaja, jer ako ste skoro jeli, on može biti veoma neprijatan i težak za izvođenje. 

Izbegavajte ovaj položaj ako ste u drugom stanju, imali ste nedavno operaciju stomaka, imate visok krvni pritisak, bolesti srca i ozbiljne probleme u donjem delu leđa (dok mišići leđa ne ojačaju) . 

Postepeno ćete kroz disanje početi da se opuštate i da se oslobađate mišićne napetosti koja u početku može biti prepreka da se sa lakoćom izvode položaji. 

Veoma je važno da budemo pažljivi i blagi dok izvodimo ovu asanu. Uživajte dok istražujete položaje i upoznajete vaše telo! 

Čitav niz asana u sklopu tradicionalne hatha joge u drevnoj Indiji, pored toga što su ih koristi mudraci ili rišiji, bile su deo obuke kšatrija - ratnika - sa ciljem da ih oslobode umora, napetosti i krutosti, brzo obnove i regenerišu i postignu sada već opštepoznate fiziološke, psihološke i biohemijske efekte joge.

Joga je objedinjujuća integrativna disciplina koja nam, pored opštih zdravstenih dobrobiti, pomaže da razumemo i prihvatimo sebe i svoje telo, povežemo se sa okolinom i produbimo naše kontakte sa drugim ljudima. 

Nijedno znanje nema vrednosti ukoliko nema za cilj spas čoveka, rečeno je u indijskim drevnim spisima "Upanishadama"... Zašto onda ne bismo iskoristili ovu temeljnu i proverenu tehniku koju koristi većina filmskih zvezda kako bismo zadržali svoju lepotu, vitalnost i mladost i emanirali iznutra unutrašnji sklad, sigurnost i samopouzdanje. 

Martina Tripković 
Sertifikovani Joga instruktor i osnivač inYoga centra na Novom Beogradu