Botoks pomaže u borbi protiv depresije?

Ubrizgavanje botoksa u glabelarnu regiju može znatno ublažiti simptome depresije, navodi se u najnovijoj studiji.

.

Dr Aksel Volmer i ostali istraživači sa Univerziteta u Bazelu pronašli su da paraliza glabelarne regije, predela između očiju gde se vertikalne bore razvijaju, ublažava simptome depresije.

Istraživači su pronašli da ovo ima "pozitivne efekte na raspoloženje", nakon što je subjektima ubrizgana injekcija botoksa. Depresivni simptomi kod 15 pacijenata koji ranije nisu reagovali na tradicionalne antidepresive, smanjli su se za 47% tokom samo šest nedelja, a potpuno poboljšanje nije se umanjilo ni do kraja 16. nedelje. Ostalih 15 pacijenata nalazilo se u kontrolisanoj grupi i samo je 9% njih imalo reduckiju simptoma.

"To podržava teoriju da muskulatura lica ne samo izražava, već i reguliše raspoloženje", navodi se u saopštenju studije. Laički rečeno ovo bi značilo sledeće: Nemogućnost mrštenja nas zapravo čini srećnim.

Inače, istraživanje facijalnih ekspresija započeo je psiholog Vilijam Džejms krajem 19. veka, i nazvao ga je "hipoteza facijalne povratne informacije". Najnovija studija očigledno je potvrdila njegovu teoriju.

"Parališući mišiće glabelarne regije prekidamo slanje informacije mozgu, što može biti uključeno u razvoj i odražvanje negativnih emocija", naveo je dr Volmer.

Izvor: b92.net/superžena