Zdravlje

Hrana koja leči prehladu

Kako navode stručnjaci, topla pileća supica, čaj i jela u kojima ima svežeg belog luka odlični su borci protiv curenja nosa, peckanja u grlu, kijavice i gripa...
30.09.2013. - 10:31h

Šta je ono što treba da konzumirate?

Čaj - smiruje upaljeno grlo i bogat je antioskidansima koji sprečavaju infekcije, pa ga u hladnijim danima treba što češće piti.

Supa - odlična protiv prehlade, posebno kokošja jer deluje protivupalno.

Proteini - riba, piletina i ćuretina odličan su izvor proteina za jačane imuniteta.

Đumbir - koren đumbira ima protivupalno dejstvo, možete ga staviti u vrelu vodu i piti ga kao čaj.

Mlečni proizvodi - stručnjaci savetuju da mnogima mogu biti od koristi u borbi protiv infekcija jer su dobar izvor proteina i vitamina D.

Beli luk - sprečava infekcije i bogat je vitaminima i antioskidansima pa ga, ako želite da ojačate svoj imuni sistem, češće dodajte jelima.


Namirnice koje treba izbegavati

Kupovni sokovi - sadrže dosta šećera koji ometa bela krva zrnca u borbi protiv infekcija.

Masna hrana - teško se vari i usporava imuni sistem.

Alkoholna pića - sadrži određene sastojke koji poprilično slabe imuni sistem.


Lekari preporučuju da svaku prehladu, ma kako ona bezazlena bila, preležite jer mirovanje jača otpornost imunog sistema pošto telo ne troši energiju na druge aktivnosti.