Alergija - uzrok i načini lečenja

Alergija je nepravilno funkcionisanje imunog sistema. Organizam alergične osobe burno reaguje na neke materije iz našeg prirodnog okruženja, koje inače nisu štetne. Takve materije se nazivaju "alergenima". Reakcija na alergene obično stvara upalu, koja uzrokuje različite simptome, kao što je polenska groznica, ekcem, astma i mnoge druge.

.

Mehanizam alergijske reakcije

Zdrav organizam antitela štite od virusa, bakterija i infekcija. Kod alergičnih osoba imuni sistem pogrešno shvata određeni alergen kao neprijatelja i počinje da stvara antitela, da bi se odbranio od njih.

Takva antitela, koja se nazivaju imunoglobulin E (igE) vežu se za mastocite, kojih ima u izobilju pod površinom kože, u nosu, očima, plućima i gastrointestinalnom traktu.

Kada antitela igE pronađu alergen, uhvate ga, izazivajući mastocite da stvaraju moćne hemikalije, uključujući histamin. To izaziva alergijsku reakciju. Alergijska reakcija može da se dogodi odmah ili nakon par sati posle kontakta sa određenim alergenom. Alergijska reakcija može uzrokovati različite simptome.

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi alergijske reakcije zavise od toga na koji način alergen ulazi u telo. Na primer, polen, koji se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Svima poznata reakcija na polen je alergijski rinitis ili polenska groznica.

S druge strane, alergija na hranu najčešće uzrokuje probleme u stomaku i crevima.

Alergijske reakcije često se istovremeno pojavljuju na raznim delovima tela.

Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih. Oni se mogu podeliti zavisno od toga na koje organe utiču. To su:

Koža: koprivnjača, ekcem i oticanje lica.

Disajni putevi: nos (polenska groznica), grlo (otoci), pluća (kašalj, teško disanje, bronhospazam).

Gastrointestinalni sistem: mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, proliv.

Srčano-venski sistem: osećaj malaksalosti, slabost, bledilo, nesvestica.

Simptomi alergije mogu biti lokalni - na primer, otoci uzrokovani ubodom pčele, ili opšti (otoci po celom telu).

Anafilaksija je opšta alergijska reakcija, koja zahvata disajne puteve i/ili srčano-venski sistem, kožu i/ili gastrointestinalni trakt.

Najčešći alergeni

Alergeni su materije, koje mogu izazvati alergiju, ali inače nisu štetni za čoveka. Najčešći alergeni su:

- grinje
- polen
- mačke i druge životinje, na primer, psi, konji, zečevi i svinje
- hrana, kao što su kikiriki, jaja, soja, kravlje mleko i plodovi mora
- ubodi insekata
- lekovi
- plesan
- lateks

Činjenice

Istraživanja britanskih naučnika pokazuju, da se u periodu od 1990. do 2001. godine, broj ljudi, koji pati od alergije, povećao za 7 puta.

Pre sto godina reč "alergija" nije ni postojala. Godine 1950. svaki sedmi Amerikanac je imao alergiju, već 1970. imao ju je svaki peti, a 1985. godine - svaki treći.

Lečenje alergije

Već ste sigurno čuli da klasična medicina ne leči alergiju. Svi lekovi za alergiju deluju na takav način da uklanjaju ili ublažavaju simptome alergije.

Takvi lekovi blokiraju reakciju imunog sistema ili, u težim slučajevima, potiskuju rad celog imunog sistema uz pomoć lokalnih i sistemskih steroida. Iako takav pristup može pomoći, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne preduzima da bi rešio pravi uzrok bolesti.

Pacijenti zavise od svojih lekova i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu je to da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Najnovija istraživanja

Mnogi doktori pokušavaju da pronađu uzrok alergiji, da bi stvorili lek za milione ljudi, koji pate od alergijskih reakcija. U poslednje vreme sprovedena su mnoga istraživanja. Neki rezultati predstavljaju alergiju u novom svetlu:

- Pronađena je povezanost alergije sa parazitima. Paraziti, koji se nalaze u crevima čoveka, ispuštaju toksičan otpad, koji narušava normalan rad imunog sistema i pokreće ciklus alergije.

- Potvrđeno je da je zdrava mikroflora creva i želuca presudna u sprečavanju alergije. Dobre bakterije prirodno štite telo od parazita, virusa i bakterija. Zdrava mikroflora jača imuni sistem i podstiče njegov normalan rad.

- Naučnici pretpostavljaju, da su za alergiju krivi zagađen vazduh i hrana, preterano korišćenje lekova, vakcinacija i nezdrav način života.

Ovi podaci su vrlo zanimljivi, jer se slažu sa tvrdnjama alternativnih lekara.

Alternativno lečenje alergije

Što govori alternativna medicina o alergiji? Alternativa povezuje alergiju sa:

- parazitima

- nepravilnim funkcionisanjem jetre

- oslabljenim imunitetom

Alternativna medicina već odavno zna, da paraziti mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Paraziti ispuštaju u telo otrov, koji može poremetiti rad imunog sistema i celog organizma. Nedavno su američki lekari otkrili, da su toksini, koje ispuštaju bakterije, virusi i paraziti, najagresivniji alergeni.
Antiparazitski program dr. Klark sastoji se od tri biljke: pelina, crnog oraha i klinčića. Pelin, crni orah i klinčić najveći su neprijatelji parazita i virusa. Izuzetno su lekoviti i mogu se koristiti za lečenje mnogih bolesti.

Jetra je odgovorna za prilagođavanje "stranih materija" našemu organizmu. Ako imate alergiju, znači da vaša jetra i žučna kesa ne funkcionišu dobro. Uzrok nepravilnog rada jetre je obično kamenac ili paraziti u jetri i žuči, (najčešće, candida albicans).

Zdrav organizam sposoban je da sam sebe zaštiti od bolesti. I suprotno, oslabljeni imunitet može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući i alergiju.

U naše doba oslabljeni imunitet je veliki problem. Za to su najviše krivi zagađena okolina, nezdrav način života i nepravilna ishrana.

Kako ojačati imunitet

Koristite izvorsku ili očišćenu vodu.

Uzimajte što više probiotik jogurta i fermentiranih proizvoda.

Jedite što više voća i povrća, i to sirovog.

Vežbajte!

Što više izlazite u prirodu.

Pijte dovoljno tečnosti - vode, prirodnih sokova i biljnih čajeva

Bar jednom godišnje sprovedite detoksikaciju organizma.

Napomena

Ako želite da pređete na alternativni način lečenja alergije, radite to postepeno. Uzimanje kortikosteroida ne sme naglo da se prekine, jer može izazvati komplikacije.

Polako smanjujte doze lekova, dok ih se ne rešite.