Pet stvari koje bi lekari voleli da nam kažu

A možda i govore, ali ih mi ne slušamo...

.

1. Posao te ubija

Teško je reći pacijentu da mora pronaći novi posao, posebno u vreme ovakve ekonomije. Ali, stres može imati velike posledice na kardiovaskularni sistem. Ukoliko ne promenite situaciju koja uzrokuje vaš stres povećavate rizik od moždanog i iznenadnog srčanog udara.

2. Sunce je loše za tebe i tačka

Neki ljudi veruju da će izgledati zdravije sa tamnim tenom i da su im UV zraci potrebni kako bi dobili vitamin D (čak iako ga mogu uneti putem hrane). Doktori uvek jasno kažu ljudima sa visokim rizikom od raka kože da se klone sunca, ali problem je što pacijenti ignorišu ovaj savet. Pošto je za promene potrebno neko vreme, lekari uvek počinju savetom da se izbegava sunce u najtoplijem periodu dana. Zapamtite da niko nije imun na rak kože, čak su istraživanja potvrdila da jedan od pet Amerikanaca dobije ovu bolest tokom života.

3. Guglovanje je gubljenje vremena

Ako išta nervira lekare to je guglanje svih mogućih simptoma, koji ubrzo prerastaju u veliku bolest (sudeći po Guglu). Na internetu naravno ima odličnih izvora, ali i mnogo loših smernica koje uznemire pacijenta danima pre nego što se obrati lekaru. To je tako frustrirajuće! Ponekada se pacijenti žale kako nisu spavali danima, što je lekarima apsolutno neshvatljivo. Svaka osoba ima jedinstveni genetski sistem, stoga batalite Gugl i pravac lekaru ako osetite da vam nešto fali.

4. Samostalno skidanje sa antidepresiva je glupost

Zapanjujuće je koliko lek može promeniti život jedne osobe. A onda jednog dana ta osoba u depresivnom stanju dolazi kod lekara govoreći mu da je prestala da uzima lek. Kao prvo ovo je veoma opasno, jer postoje fizičke nuspojave kao što su promene u raspoloženju i iskušavanje neprijatnih osećaja. Plus, mogućnost recidiva je vrlo moguća posebno ako lek niste uzimali duže vreme. Ovo je pomalo i sebična odluka jer to ne utiče samo na vas, već i ljude u vašoj okolini. Nikada nemojte prekidati terapiju pre razgovora sa lekarom.

5. Morate da se brinete o svom zdravlju, ali zaista

Lekari navode da je teško ubediti ženu da sebe postavi na prvo mesto, jer je to ponekada teško zbog dece, partnera i posla. Ali malo vežbe i prilagođene ishrane su nešto za šta stvarno morate imati vremena u toku dana. Kada bi lekari mogli svakog pacijenta da ubede da mu zdravlje bude prioritet, sigurno bi imali manje posla.

Izvor: b92.net/superzena