Zdravlje

Kada moda ugrozi zdravlje

Ne kažu za džabe da lepota ponekad boli, ali definitivno se ne isplati da ugrozite sopstveno zdravlje kako biste bili u trendu.
21.08.2013. - 11:26h

Pirsing na licu može izazvati vrtoglavice

Pirsing na licu može oštetiti trigeminalni živac na licu i izazvati simptome poput vrtoglavice. Francuska studija iz 2011. godine potvrdila je da su ispitanici, nakon što su uklonili pirsing, prestali da pate od vrtoglavica i glavobolja. 

Uske pantalone mogu da izazovu neurološki poremećaj 

Verovali ili ne, doktori su jasni po pitanju toga da uske pantalone mogu imati strašne posledice po zdravlje. Naime, stalni pritisak na živac u bedrima može da izazove oštećenje koje je poznato kaomeralgia paraesthetica. Reč je o ozbiljnom neurološkom poremećaju koji u ekstremnim slučajevima može da izazove i odumiranje tkiva noge. Isti poremećaj može nastati i zbog nošenja visokih potpetica. 

Modni asesoari mogu biti otrovni 

Kako bi napravili što jeftiniju bižuteriju, proizvođači često koriste kadmij, koji je jako otrovan i povezan sa mnogim teškim bolestima bubrega i jetre. Otrov se neretko može naći i u ženskim torbicama. U jednoj studiji je čak otkriveno da torbice sadrže i do sto puta više od dozvoljene količine. 

Grudnjaci mogu da poremete san i imunološki sitem

U studiji iz 1999. godine japanski naučnici otkrili su da pritisak grudnjaka tokom noći može smanjiti proizvodnju melatonina, koji utiče na imunološki sistem i menstrualni ciklus.