Loša vest je da grip stiže iz susedstva, dobra vest je da ne mora da bude gori nego obično: Evo kad se očekuje vrhunac

U Hrvatskoj hara virus tipa A koji je do sada odneo sedam života, a dvadesetšestoro je u kritičnom stanju. U Srbiji su zabeležena dva smrtna slučaja. Preti li našoj zemlji epidemija iz susedstva? Da li je situacija gora nego pre 10 godina? Kako da se zaštitimo od gripa i da li je vakcinacija jedino rešenje?

.

Epidemiolog Zoran Radovanović i imunolog Srđan Janković pričali su na ovu temu.

Nema razloga za paniku. Sezona je i sasvim je normalno da imamo grip, kazao je epidemiolog Zoran Radovanović i dodao da treba posebno da se zaštite stariji od 65 godina i ljudi sa hroničnim bolestima.

Imunolog Janković je rekao da se virus gripa konstantno menja, da evoluira i adaptira se na našu odbranu. Ali zato i vakcinu menjamo, a ona daje delimičnu zaštitu, koja može biti presudna.

Što se tiče prognoze o mogućoj epidemiji i razmerama, Janković je kazao da mi nekad potcenjujemo grip, a kada nastane pandemija mi se uplašimo.

Prema njegovom mišljenju loša vest je da je izvesno da će talas gripa iz susedsta da se prenese u Srbiju, a dobra vest da to ne znači da će biti rizičnijeg gripa nego obično.

Svakako uskoro nas očekuje i vrhunac sezone gripa, ali to je u okviru očekivanja, zaključio je Radovanović.

Više o ovoj temi pogledaje u prilogu koji sledi