Zdravlje

Koje vino ima manje kalorija - belo ili crno ?

Da li ćete se više ugojiti ukoliko pijete belo ili crno vino? Jedna fitnes instruktorka dala je odgovor na ovo pitanje!
27.12.2018. - 14:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Bilo da ste vinopija ili ne, bez čaše kuvanog vina teško da možete da zamislite zimu. Uzimajući u obzir da je kuvano vino još malo (čitajte mnogo) kaloričnije od običnog vina, kao enciklopedija kalorijske vrednosti vina nam je poslužila jedna slika s Instagrama. Upoređujući klasično vino koje nije kuvano, "Pinot Noir" i "Chardonnay",fitnes instruktorka Maria Brilaki je slikovito prikazala da 0,2 dl crnog vina ima sličnu kalorijsku vrednost kao belo vino. Ako se dodaje ista količina šećera u belo i u crno vino, kalorije su i dalje iste!

Uživanje u vinu je dobro i za dušu, ali je i antioksidans. Vino sadrži resveratrole, sastojke koji su dobri za srce, a ono takođe može da pomogne da se relaksirarte i kontrolišete stres.

Ipak, umerenost je bitna. Vino u blagoj meri pojačava apetit (realno, kao i svaki drugi alkohol), zbog čega ćete možda pojesti i više nego što biste pojeli ukoliko izbegavate alkohol. I samo da ponovimo zlatno pravilo - čaša vina na dan za žene je idealna. Zato koje god vino pijete, belo ili crno, pijte odgovorno!

Izvor: miss7.24sata.hr