Ojačajte imunitet u sezoni prehlada: Koristite ove namirnice i bolesti će vas zaobilaziti!

Imunitet predstavlja prirodni obrambeni sistem organizma čiji je glavni zadatak da proizvodi antitela koja ga štite od raznih bolesti. Stručnjaci kažu da imunitet počinje najviše da slabi zbog raznih faktora kao što su smanjeni unos tečnosti, znatno manje kretanja i svežeg vazduha nego u letnim danima, kao i svakodnevni stres i neuravnotežena ishrana. Užurbani način života takođe uzima svoj danak i odražava se negativno na naše zdravlje.

.

Ono što svakako možemo da učinimo je da utičemo na poboljšanje ishrane i povećanje telesne aktivnosti kako bi naš imunitet održali jakim i zdravim čak i za vreme hladnijih jesenjih i zimskih dana. Najvažnije je konzumirati uravnotežene i zdrave obroke, održavati formu redovnim vežbanjem i paziti na važne dodatke ishrani kojih često može da nam nedostaje. To su vitamin C, vitamin D, cink i gvožđe.

Evo koje su sve namirnice idealni saveznik za jačanje imuniteta i koji su trikovi za održavanje organizma zdravim.

PEČURKE

Pečurke sadrže vitamin D koji nam svima tokom hladnijih dana zaista nedostaje. Šampinjoni su i posebno oružje u borbi protiv prehlada, jer su bogati antioksidansima, kao i vitaminom rivoflavinom koji je zaslužan za jak imunitet. Osim toga, šampinjoni i vrganji imaju zaista visok udeo proteina i vlakana što je odlično za zdravlje, a sadrže i antiupalna i antioksidativna svojstva što ih automatski svrstava u glavne saveznike u borbi protiv prehlade, gripa, kardiovaskularnih bolesti i sl.

LISNATO POVRĆE

Ako vam hronično nedostaje vitamina i kalcijuma, brokoli, spanać, karfiol i kelj sjajni su izvor beta-karotena i vitamina E i C. Brokoli je vrlo ukusno povrće koje sadrži količinu vitamina C gotovo u jednakoj meri kao i limun. Pripazite kod kuvanja da ga ne prekuvate, jer će sva njegova nutritivna svojstva otpustiti u procesu kuvanja. Vrlo je lako probavljiva namirnica, ima antioksidativno delovanje i pomaže kod gripa, prehlade i bronhitisa. Kelj sadrži velike količine gvožđa, vitamina K, C i kalcijuma i njime se lako može regulisati problem s viškom kilograma. Odličan izvor zdravih nutrijenata je i karfiol koji obiluje vitaminima C i K i vlaknima. Idealna je za kremaste čorbe, a ima i antibakterijsko i antikancerogeno delovanje. Spanać je prepun minerala, kalijuma i magnezijuma, ali i gvožđa, a uz zdravlje ćete očuvati i poboljšati izgled vaše kože, kose i noktiju zbog visokog udela vitamina B.

GREJP

Ova zanimljiva namirnica sadrži toliko blagodati za naš organizam da bi trebalo da ga konzumiramo što češće možemo. Sadrži limonoide koji imaju antikancerogena svojstva, a izvor je vitamina C i vlakana i vrlo vrlo siromašan kalorijama, što ga automatski karakteriše kao idealnog partnera prilikom regulisanja viška kilograma i kod stvaranja vitke linije. Idealan je saveznik za jačanje imuniteta i u prevenciji prehlade.

ORAŠASTI PLODOVI

U orašaste plodove između ostalih ubrajamo orahe, bademe, lešnike, indijske orahe i pistaće. Iako spadaju u voće, izgledom nimalo ne podsećaju na voćke, a i ne sadrže šećere, već obiluju zdravim masnim kiselinama, vlaknima, vitaminima E i B, pa čak i belančevinama. Prepuni su antioksidanasa, regulišu telesnu težinu i smanjuju upalna stanja. Bademi su odlični za borbu protiv stresa, a na dnevnoj bazi dovoljno ih je pojesti jednu šaku. Sjajna su zamena za nezdrave grickalice i predstavljaju odličan i zdrav međuobrok.

CRVENO MESO

Crveno meso u koje spadaju svinjetina, govedina, teletina i jagnjetina ima vrlo veliki uticaj na zdravlje jer obiluje gvožđem, aminokiselinama, pa čak i vitaminom B. Ipak, trebalo bi ga u organizam unositi vrlo kontrolisano, jer uprkos svim pozitivnim nutrijentima, crveno meso zbog zasićenih masnih kiselina kojima obiluje može da prourokuje povišen krvni pritisak i holesterol ako se uzima više od preporučenog.

ČAJEVI

Crni čaj, zeleni čaj, čaj od đumbira, čaj od šipka samo su neki od čajeva koji osiguravaju snažan i jak imunitet i koji teraju bakterije i viruse u sezoni prehlada. Reagujte na vreme i iskoristite sve naše savete kako biste ojačali svoj imunitet pre nego što vas napadnu bolesti. Budite zdravi i srećni.

Izvor: Žena.hr