Ne treba nam izgovor, ali zbog ovih PET razloga trebalo bi da jedemo čokoladu svaki dan!

Čestu konzumaciju tamne čokolade trebalo bi uvrstiti u 'službena' pravila za zdrav život – smatraju lekari. Brojna istraživanja, naime, pokazuju da čokolade s visokim procentom kakaa blagonaklono deluju na zdravlje pojedinca, a naročito na srce i krvne sudove. Treba li vam dodatan razlog za uživanje u slatkim zalogajima?

.

Jača ćelije srca i krvnih sudova

Čokolada se proizvodi od kakaa – bogatog izvora antioksidanta koji jača imunitet tela i štiti ga od bolesti, a sadrži i stvari po imenu flavanol i teobromin koje su povezane sa zaštitom srca i krvnih sudova.

Što je procenat kakaa u čokoladi veći, značajnije su i zdravstvene pogodnosti, a smanjuje se broj kalorija. Ako pazite na unos masti i kalorija u organizam izbegavajte mlečne i bele čokolade koje obiluju upravo tim elementima.

Podstiče cirkulaciju

Studija objavljena u "Journal of the American Heart Association" pre četiri godine, pokazala je da konzumacija tamne čokolade poboljšava cirkulaciju. Ispitivanje je sprovedeno nad osobama koje pate od periferne arterijske bolesti, a koja smanjuje dotok kiseonika do udova i tako ih onemogućuje u kretanju.

Studija je pokazala da su ispitanici koji su jeli 40 grama tamne čokolade s udelom od 85 posto kakaa, dnevno mogli da hodaju 15 odsto duže nego oni koji nisu jeli čokoladu.

Snižava krvni pritisak 

Antioksidanti u kakau snižavaju i krvni pritisak. U nekoliko svetskih studija dokazano je i da kratkotrajno uživanje u tamnoj čokoladi može relativno brzo sniziti pritisak – odnosno da će svakodnevno konzumiranje šest grama čokolade nakon 18 nedelja smanjiti brojke sistoličkog i dijastoličkog pritiska za dva do tri posto.

Snižava holesterol u krvi

Porast holesterola u krvi pokazatelj je neuravnotežene ishrane, ali je i sastavni deo starenja. Ako imate problema s visokim holesterolom u krvi – tačnije s rastom 'lošeg holesterola', posegnite za tamnom čokoladom.

Jedna holandska studija pokazala je pad od 12 posto u nivou lošeg holesterola nakon redovne konzumacije tamne čokolade. Istovremeno, kod ispitanika je zabeležen porast dobrog ili HDL holesterola.

Smanjuje stres

Stres je jedan od najvećih okidača srčanih i drugih bolesti modernog društva. Biće vam drago da znate da tamna čokolada deluje i na ovom području, te da redovno uživanje u čokoladi s visokim procentom kakaa smanjuje količinu hormona stresa - kortizola u telu, kao i udare adrenalina.

Izvor: Zadovoljna.hr