Drhte vam ruke? Proverite da li je u pitanju samo umor ili nagoveštaj ozbiljne bolesti

Drhtavica ili tremor nije retka pojava i može da zahvati svaki deo tela, iako se najčešće pojavljuje u rukama. Može imati mnoge uzroke, a često se pojavljuje kao posledica stresa, iako u određenim situacijama može biti i simptom ozbiljne bolesti. Tremor je zapravo nevoljno i ritmično pokretanje međusobno nepovezanih mišića. Najčešće se pojavljuje u stanju mirovanja, kad su mišići opušteni.

.

Mnogi drhtanje ruku često povezuju s Parkinsonovom bolešću, iako to ne mora da bude slučaj. Drhtavica u rukama može se pojaviti i kod zavisnika od kofeina, ali i kod alkoholičara.

S obzirom na to da tremor može biti posledica mnogih stanja, teško je reći šta ga je tačno izazvalo. Ukoliko je ta pojava česta, svakako bi trebalo potražiti pomoć lekara kako bi se utvrdio pravi razlog tremora. Na osnovu toga kada i kako se drhtanje ruku pojavljuje, lekar može da zaključi o čemu je reč.

Otkrivamo vam neke od najčešćih uzroka koji izazivaju tremor.

Esencijalni tremor

Esencijalni tremor je jedan od najčešćih poremećaja pokreta, a može se pojaviti u rukama, glavi, glasu i drugim delovima tela. Najčešće se javlja kod odraslih osoba, a stanje se pogoršava s godinama. Javlja se prilikom određenih pokreta poput držanja čaše, kašike ili pisanja. Prestaje u stanju mirovanja, odnosno kad su ruke opuštene. Može biti blag ili  gotovo neprimetan ili pak toliko izražen da vas ometa kod obavljanja svakodnevnih zadataka. Lekari nisu sasvim sigurni šta izaziva esencijalni tremor, a najčešće je nasledan, što znači da postoji genetska komponenta čiji je uzrok zasad nepoznat. Esencijalni tremor prvo se najčešće pojavljuje u samo jednoj ruci, a potom prelazi i u drugu. Ako je blag, ne treba ništa preduzimati, ali ako je vrlo izražen, postoje određeni lekovi koji mogu da pomognu i ublaže drhtanje ruku.

Parkinsonova bolest

Za razliku od esencijalnog tremora, drhtavica ruku prouzrokovana Parkinsonovom bolešću pojavljuje se kad su ruke u stanju mirovanja. Ova vrsta tremora najčešće se javlja u obliku ritmičkih pokreta između palca i kažiprsta. Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest u kojoj određene moždane ćelije postepeno odumiru. Iako nije sasvim jasno zašto do toga dolazi, odumiranje tih ćelija dovodi do nedostatka dopamina što uzrokuje tremor, ali i druge motoričke poremećaje kao što su tikovi s licem, loše držanje i poteškoće pri govoru. Lek za Parkinsonovo bolest nažalost ne postoji, ali fizička aktivnost i određeni lekovi mogu ublažiti simptome.

Stres

Svaka živa osoba ima vrlo blag, nevidljivi oblik tremora, koji nastaje zbog srčanog ritma, protoka krvi i drugih procesa koji se odvijaju unutar tela. To se naziva fiziološkim tremorom. Ipak, pod određenim uslovima, taj tremor može da postene izraženiji, tvrde lekari. Stres ili teskoba mogu da pogoršaju fiziološki tremor, baš kao i trema ili strah. U zavisnosti od situacije, ova pojava može da bude veoma neprijatna. Ipak, ako je ova vrsta tremora retka i ako ne utiče negativno na vaš život, onda ne treba da brinete. Ako zbog velike izloženosti stresu često imate problema s drhtanjem ruku, onda svakako zatražite pomoć lekara. Razne metode relaksacije poput meditacije, joge ili slušanja umirujuće muzike, mogu da budu od velike pomoći.

Prevelik unos kofeina

Baš kao što stres može intenzivirati uobičajeni fiziološki tremor, isto tako deluje i kofein. Ukoliko primetite da vam se ruke tresu nakon što ste popili kafu ili neki drugi napitak s kofeinom, trebalo bi da smanjite unos kofeina.

Uzimanje određenih lekova

Uzimanje određenih lekova može da izazove razne nuspojave, a jedna od njih je i tremor. Na primer, lekovi protiv astme mogu da dovedu do podrhtavanja ruku. Ukoliko primetite da vam ruke drhte uvek nakon što popijete lek, posavetujte se s lekarom o promeni terapije.

Umor

Još jedan uzrok izraženijem fiziološkom tremoru može da bude i premorenost. Bilo da ste umorni zbog nedostatka sna ili ste se vratili s napornog treninga, umor i napetost povezani su s podrhtavanjem ruku i ostalih delova tela.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se može pojaviti tremor, a ako je ta pojava česta i ako vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, onda bi svakako trebalo da zatražite lekarsku pomoć.

Izvor: Žena.hr