Da li je zdravo piti kafu "staru" nekoliko sati?

Ostalo je još par sati do kraja radnog vremena i polako osećate umor... U tom trenu posegnete za šoljicom kafe koja vam od jutra stoji na stolu i pitate se - Smem li ja to da pijem? Evo odgovora na pitanje!

.

1. Šta ako se radi o kafi s mlekom?

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mleko može da bude dobro i nedelju dana nakon isteka roka, ali ako ga ostavite u kafi u toploj prostoriji više od par sati – skuvajte novu!

2. Mijenja li se ukus kafe?

Baš kao što zrna kafe ostaju sveža otprilike dve nedelje, tako i skuvana kafa može da promeni ukus nakon 30-ak minuta, a nakon toga imate otprilike četiri sata vremena pre nego što se ulja iz kafe "pokvare", što će rezultirati lošim ukusom napitka.

3. Da li mikrotalasna može da uništi bakterije iz kafe?

Mikrotalasna rerna će ubiti bakterije, ali s obzirom da zagreva sadržaj spolja ka unutra, vrlo verovatno će nekoliko "paketića" bakterija ipak ostati, pa ne bi trebalo da se oslanjate na ovu tehniku.

4. Da li se kvari voda u kojoj je kuvana kafa?

Voda upija ukuse iz okoline i samim tim oni se menjaju, ali čak i ako se ne čuva poklopljena u frižideru, čaša vode se može popiti i nakon nekoliko dana.

5. Da li je sigurno piti kafu "staru" nekoliko sati?

Crna kafa je sigurna za piće, mada verovatno neće imati podjednako dobar ukus. Ako ste u nju stavili mleko, bolje bi bilo da skuvate novu, ali ako ste odlučni onda bi bilo najbolje da kafu prethodno zagrejete u mikrotalasnoj. 

Izvor: Ordinacija.hr