Zdravlje

Vežba zvana vakuum za stomak: Stešite struk za dve nedelje!

Mnogo je lakše od klasičnih trbušnjaka, a osim ravnog stomaka dobićete i jaču kičmu
28.11.2018. - 10:24h
Foto Youtube screenshot
Foto Youtube screenshot

Ravan stomak i jaki trbušni mišiću su želja mnogih dama. Pred Novu godinu svi razmišljaju o izgledu, stoga vam predstavljamo vežbu koja će vam za dve nedelje "ispeglati" stomak.

Za ravan stomak ne morate se mučiti i raditi beskonačan broj "omraženih" trbušnjaka. Naime, pronašli smo najlakšu vežbu za postizanje ravnog stomaka, a što je najbolje, fitnes stručnjaci tvrde da je i delotvornija od tako teških trbušnjaka.

Tajna ove vežbe koja se naziva isisavanje stomaka ne može biti jednostavnije – samo morate pravilno disati.

U ovoj vežbi disanjem se aktiviraju i jačaju najdublji abdominalni mišići tako da jednostavno činite kontrakcije, objašnjava Rič Sturla, lični trener u britanskom centru za zdrav život.

Ako ovu vežbu radite pravilno, ojačaćete celi središnji deo tela te stabilizovati kičmu što će ukloniti bol iz donjeg dela leđa i poboljšati vam držanje. Ovakva tehnika dubokog disanja i "isisavanja" vazduha iz stomaka deo je pilatesa i joge, ali možete je raditi odvojeno od tih vrsta vežbe.

1. Čim se probudite (idealno bi bilo na prazan želudac i dok ste još u krevetu) legnite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima položenima na dušek.

Udahnite pa duboko izdahnite i uvucite stomak toliko jako kao da pupak želite da "prilepite" uz kičmu. Što više uvučete stomak to će biti jača kontrakcija i delotvornost ovog pokreta.

2. Zadržite uvučen stomak 15 sekundi za početak, a kako napredujete produžite trajanje stiska sve do 60 sekundi, uzimajući plitke udisaje prema potrebi. Ponovite 3 do 5 puta.

3. Kada ste spremni za težu verziju "isisavanja" stomaka, radite vežbu klečeći na kolenima i dlanovima, sedeći ravno u stolcu ili na lopti za pilates.

4. Nakon određenog vremena vežbanja stomak ćete moći držati "uvučenim" dok sedite ili stojite tokom celoga dana.

Ako ovo vežbu izvodite pravilno i redovno, zdravo se hranite, te radite i svoj uobičajeni trening, rezultate ćete videti i osetiti već za 2 nedelje, kaže Sturla.

Izvor:zadovoljna.hr