Ovako TRI NAJVAŽNIJA ženska HORMONA utiču na naše telo

Veoma je bitno da znate funkciju hormona u svom telu jer oni daju odgovore na mnoga pitanja...

.

Hormoni imaju ulogu kurira u telu, osiguravaju komunikaciju između ćelija i organa. Odgovorni su za energiju, seksualnu snagu, mladalački izgled, kontrolu telesne težine, oporavak od svakodnevnog stresa i telesne aktivnosti. Neravnoteža i nedostatak dovode do umora, poremećaja spavanja, seksualne disfunkcije, depresije, smanjene imunološke funkcije, hroničnih i degenerativnih bolesti. Disbalans tzv. ženskih hormona mogu uzrokovati neplodnost, probleme s menstruacijom, PMS i policistične jajnike.

Estrogen

Tri glavna estrogena su estradiol, estriol i estron. Od prve menstruacije do menopauze glavni hormon je estradiol, a u menopauzi u telu je više estrona. Najjači estrogenski učinak ima estradiol (12 puta jači od estradiola, a 80 puta od estriola) zbog čega se smatra glavnim estrogenom. Kod žena se estrogen proizvodi u jajnicima, folikuli oko jajovoda, nadbubrežnoj žlezdi. Odgovoran je za libido, ali utiče i na imunitet. On telu šalje signale rasta pa je tako odgovoran za rast dojki i kostiju. Povećana količina ovog hormona može pogoršati simptome PMS-a, povećati rizik od raka dojke i izazvati probleme s plodnošću. Manjak estrogena može uticati na pojavu osteoporoze, neregularnog menstrualnog ciklusa, umora i nesanice. Estrogen i progesteron se međusobno nadopunjuju i grubo bi se moglo reći da estrogen uzrokuje rast ćelija, dok progesteron drži taj rast pod kontrolom.

Pozitivni uticaj estrogena na telo:

- podržava rast i funkcije materice, stvarajući posteljicu pripremajući je za trudnoću

- razvija ženske reproduktivne organe i sekundarna polna obeležja kao što su grudi i stidne dlačice

- održava menstrualni ciklus

- stimuliše rast ćelija

- poboljšava gustinu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze

- povoljno deluje na količinu holesterola i masnoća u krvi

- podstiče stvaranje kolagena i time povećava elastičnost kože

- podstiče rast i bujnost kose

- poboljšava mentalno zdravlje

- reguliše raspodelu masti na telu i utiče na metabolizam masti i ugljenih hidrata

- štiti od isušivanja i smanjuje učestalost infekcija donjeg dela mokraćnog sistema

- povoljno deluje na libido

Negativni učinci estrogena na telo:

- doprinosi nakupljanju masnoće u telu, zadržava vodu i so, ometa kontrolu šećera u krvi, može uzrokovati rak dojke, povećava rizik od depresije i rizik za glavobolju.

Progesteron

Progesteron priprema za trudnoću i porođaj, pa dominira drugom polovinom menstrualnog ciklusa kako bi stimulisao rast endometrija za prihvatanje jajašca, ako dođe do oplodnje, ali reguliše i njegovo ljuštenje ukoliko do trudnoće ne dođe. To mesečno ljuštenje endometrija je menstruacija. Progesteron se pretvara u kortizol kada je osoba pod stresom, tako da u tim situacijama deluje i kao prirodna kontracepcijska metoda. Visoka količina stresa i nizak progesteron često dovode do problema s plodnošću. Progesteron je prirodni antidepresiv, važan je za redovan san, sprečava estrogen u podsticanju razvoja ćelija , kako bi sprečio rak materice, dojke i jajnika, reguliše rad štitne žlezde. Njegov nedostatak pored ostalog može uticati na nastanak akni, pojavu hiperpigmentacije usled izlaganja suncu i gastrointestinalne tegobe.

Pozitivni uticaj progesterona na telo:

- reguliše tečnost u tkivima

- reguliše šećer u krvi

- doprinosi zdravlju urinarnog trakta

- utiče na zdravlje nervnog sistema i moždane funkcije

- utiče na gustinu kostiju

- deluje sedativno i antidepresivno, a u trudnoći i analgetički

- učestvuje u pretvaranju masti u energiju

- reguliše proizvodnju hormona štitne žlezde

- održava matericu i priprema za trudnoću tokom reproduktivnih godina

Negativni učinci progesterona na telo:

- nastanak akni, pojava hiperpigmentacije usled izlaganja suncu, gastrointestinalne tegobe.

Testosteron

Iako se ovaj hormon veže uglavnom za muškarce i žensko telo luči testosteron u manjoj meri u jajnicima i nadbubrežnoj žlezdi, a neophodan je za redovnu ovulaciju i dobar libido. Testosteron doprinosi većoj telesnoj izdržljivosti, čvrstoći kostiju, višem nivou energije. Kada je testosteron u disbalansu kod žena se to pokazuje s pojačanom dlakavošću, posebno na licu, pojavom peruti, debljanjem. Manjak testosterona uzrokuje pad seksualne želje i loše raspoloženje. Nuspojave prevelike količine testosterona u ženskom telu su slične onima kao kod pojačanog estrogena, budući da se testosteron pretvara u estrogen kada je prekomeran.

Pozitivni uticaj testosterona na telo:

- povećava izdržljivost kod telesnih napora

- jača seksualnu želju

- povećava rast dlaka na telu

- poboljšava gustinu kostiju

Negativni učinci testosterona na telo:

- pojačana dlakavost, posebno na licu, visok krvni pritisak, proređena kosa na temenu (muški tip ćelavosti), agresivno ponašanje.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr