Nije naučna-fantastika, zaista se prave rezervni delovi tela: krvni sudovi, koža, kosti...

Prva žena i prva Srpkinja član Američke akademije inženjerstva Gordana Vunjak Novaković gostovala je u „Jutru sa Natašom“. U Americi je među pet ženskih lidera u nauci, profesorka je biomedicinskog indženjerstva na čuvenom Kolumbija univerzitetu i citirana je skoro kao i Stiven Hoking. O tome kada ćemo pokvarene delove tela moći da zamenimo novim iz laboratorije čuli smo od profesorke Vunjak koja je došla u Beograd da bi primila nagradu "Braća Karić".

.

Od matičnih ćelija, iz malog uzorka krvi, napravili smo srčani mišić koji podseća i ponaša se kao običan mišić, tako da smo jedan korak bliže terapiji oštećenja srca posle infarkta, a s druge strane, taj mišić može da se koristi da bi se terapija prilagodila određenom pacijentu, kazala je profesorka.

Neki rezervni delovi se već prave u laboratoriji – krvni sudovi, koža, kosti, hrskavica... dok su neki komplikovaniji organi kao jetra, pluća na dužem štapu. S tim da to više nije stvar daleke budućnosti, već ih mi sagledavamo kao realne, rekla je Gordana Vunjak Novaković.