Nema mesta panici: Upozorenje o lekovima za hipertenziju izdato je preventivno

Posle upozorenja Agencije za lekove, pacijenti su u panici i zovu lekare zbog svake promene na koži. Stručnjaci upozoravaju da nema mesta panici, ali ona je već izazvana. Koliki je rizik od raka kože upotrebom lekova protiv visokog pritiska? Postoji li zamena i da li ih treba povući sa tržišta, objasnili su nam Pavle Zelić iz Agencije za lekove i kardiolog Miljko Ristić.

.

Enalapril, Telmikor, Tensek, Lorista... samo su neki od ukupno 32 leka protiv visokog pritiska koji prema upozorenju Agencije za lekove mogu da izazovu rak kože. I pored toga, lekovi neće biti povučeni sa tržišta, lekari savetuju da se terapija ne prekida, jer je njihova korist velika. Šta da rade pacijenti koji godinama koriste ove lekove?

"Mesta panici stvarno nema. Neke cifre koje ukazuju da dolazi do porasta karcinoma kože, zbog toga što pacijenti uzimaju taj hidroklorotiazid. Ona sigurno postoji, ali ne u toj meri koja bi odgovarala zabrinutosti zbog uzimanja tog leka", istakao je kardiolog Miljko Ristić.

Jučerašnje upozorenje po svemu sudeći samo je dodatno podiglo pritisak pacijentima koji već imaju hipertenziju, jer se veliki broj njih uplašio i pohitao kod lekara, ali stručnjaci ističu da nema razloga za paniku.

"Važno je da Agencija ispunjava svoje nadležnosti i da obaveštava zdravstvene radnike o potencijalnim rizicima, odnosno neželjenom dejstvu, za koje sada možemo da kažemo da je nešto što lekari, pre svega treba da prate, ali takođe i da obaveste svoje pacijente", naglašava Pavle Zelić i dodaje da nema mesta panici.